Britská ekonomika sa podľa CBI vyhne recesii

Londýn 13. februára (TASR) – Britská ekonomika sa vyhne technickej recesii a jej zotavovanie naberie v priebehu roka tempo, tvrdí Konfederácia britského priemyslu (CBI) vo svojej najnovšej prognóze.
Hrubý domáci produkt (HDP) Británie sa v posledných troch mesiacoch minulého roka oproti predchádzajúcemu kvartálu znížil o 0,2 %. CBI sa ale na základe niektorých ukazovateľov domnieva, že v súčasnom 1. štvrťroku 2012 bude stagnovať alebo dosiahne zanedbateľný rast. To by teda znamenalo, že Británia sa môže vyhnúť recesii, ktorá je definovaná ako pokles HDP dva kvartály po sebe.
Členom CBI sa zlepšila nálada začiatkom tohto roka po tom, ako Európska centrálna banka (ECB) koncom decembra naliala likviditu do bankového systému eurozóny, ktorá je najväčším obchodným partnerom Británie. A tiež vďaka zlepšovaniu situácie v americkej ekonomike.
Za celý tento rok sa podľa odhadu CBI výkon britskej ekonomiky zvýši o 0,9 % a na budúci rok sa tempo jej rastu zrýchli na 2 %. To je o niečo slabší výkon, ako konfederácia očakávala ešte vlani v novembri, keď predpovedala, že HDP Británie tento rok vzrastie o 1,2 % a na budúci rok o 2,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy