V SR sú ceny v e-shopoch nižšie a v obchodoch vyššie ako v EÚ

Bratislava 13. februára (TASR) – Na Slovensku, ale tiež v Českej republike a Maďarsku sú ceny v internetových obchodoch nižšie a v kamenných obchodoch zasa vyššie, ako je priemer Európskej únie (EÚ). Ukázal to prieskum agentúry Civic Consulting pre Európsku komisiu (EK), z ktorého tiež vyplýva, že škála ponuky e-shopov je v priemere 2,5-krát väčšia ako u veľkých kamenných predajcov.
Prieskum tiež dokázal, že zatiaľ čo na Slovensku, v Maďarsku a Českej republike boli na danej vzorke produktov ceny na internete nižšie a ceny v kamenných predajniach vyššie, než je priemer EÚ, tak ceny vo Veľkej Británii a v Poľsku boli u oboch typov predajcov nižšie a naopak vo Švédsku, Dánsku a Rumunsku vyššie.
Z prieskumu ďalej vyplynulo, že veľa zákazníkov (18 %) hľadá informácie o produktoch a cenách v kamenných predajniach, aby následne nakúpili online. Opačný postup, teda informácie online – nákup offline, je tiež bežný, využíva ho v priemere 15 % nakupujúcich.
Podľa štúdie minie v Slovenskej republike na internete 201 – 500 eur ročne 33 % ľudí (priemer EÚ 27 %) a 501 – 1000 eur 19 %, čo je rovnako ako priemer EÚ. Priemerný ročný internetový účet v SR je 556 eur a priemer EÚ je 939 eur.
V EÚ zákazníci najčastejšie platia kartou (63 %), nasledujú online platby (36 %), bankový prevod (31 %) a dobierka (20 %). Na Slovensku zákazníci najčastejšie využívajú dobierku (71 %), bankový prevod (53 %), platobné karty (35 %) a online platby (15 %).
V cudzine nakupuje online až 59 % Slovákov, Čechov len 19 %, priemer EÚ je 32 %. Slováci najviac nakupujú v ČR (59 %), Nemecku a Veľkej Británii (15 %). Česi pre online nákup v zahraničí volia najčastejšie Nemecko (24 %) a USA (23 %). Z hľadiska cezhraničných nákupov v rámci celej EÚ spotrebitelia najčastejšie volia Nemecko (27 %), Veľkú Britániu (24 %) a USA (23 %).
Prieskum realizovala agentúra Civic Consulting pre Európsku komisiu v 27 krajinách Európskej únie. Cenové porovnanie robila v 17 krajinách vrátane Slovenska a Českej republiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy