Agentúra S&P znížila rating 34 talianskym bankám

Agentúra Standard & Poor's (S&P) znížila v piatok (10. 2.) ratingy 34 talianskych bankám, vrátane veľkých ústavov UniCredit a Intensa Sanpaolo.

Miláno 11. februára (TASR) – Agentúra Standard & Poor’s (S&P) znížila v piatok (10. 2.) ratingy 34 talianskych bankám, vrátane veľkých ústavov UniCredit a Intensa Sanpaolo. Agentúra odôvodnia rozhodnutie ich celkovými dlhmi a predpokladaným slabým ziskom. Ten by mal podľa agentúry ešte zostať nízky aj v nasledujúcich rokoch.
Rozhodnutie prišlo po januárovom poklese talianskeho ratingu úverovej spoľahlivosti na stupeň BBB+.
Viaceré veľké talianske úverové ústavy majú vo svojom portfóliu veľký objem dlhovej rímskej vlády. Päť najväčších bánk by malo zvýšiť do júna svoj základný kapitál o 15 miliárd eur. Tým sa dostanú na úroveň požiadaviek na ich výšku, ktorú žiada Európsky orgán pre bankovníctvo (EBA).
Talianske banky si požičali od Európskej centrálnej banky 116 miliárd eur na tri roky. Tým sa ich situácia uvoľnila. ECB do konca minulého roku poskytla úverovým ústavom v eurozóne na nízky úrok na tri roky takmer 500 miliárd eur. Bolo to jedno z opatrení nového prezidenta ECB Maria Draghiho na upokojenie situácie v eurozóne a na finančných trhoch.
Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy