MMF zrejme zníži prognózu maďarského rastu HDP v tomto roku

Budapešť 11. februára (TASR) – Medzinárodný menový fond (MMF) zrejme zníži prognózu rastu maďarského hrubého domáceho produktu (HDP) v tomto roku. Podľa jeho odhadu zo začiatku februára by mal vzrásť o 0,3 %. Avšak oslabením rastu eurozóny, ktorá je najväčším obchodným partnerom Maďarska, sa predpokladaný prírastok nepodarí dosiahnuť.
Predstaviteľka MMF v Budapešti Iryna Ivaščenková vo štvrtok (9. 2.) na tlačovej konferencii povedala, že maďarská vláda chce dosiahnuť tento rok deficit rozpočtu 2,5 %, ktorý by mal byť jedným z najnižších v EÚ. Ale slabší než očakávaný rast a nástup krízy v Európe urobia tento cieľ nereálnym.
Ivaščenková uviedla, že MMF potrebuje vidieť reálny pokrok maďarskej vlády v riešení hlavných ekonomických problémov krajiny. Iba ten otvorí cestu k pokračovaniu rokovaní o finančnej pomoci, o ktorú prejavila Budapešť záujem v novembri. V polovici decembra však rokovania predstaviteľov maďarskej vlády s misiou MMF a EÚ boli prerušené. Orbánov kabinet odmietol požiadavku medzinárodných veriteľov, aby sa neschvaľoval pripravený zákon o centrálnej banke. Parlament ho však schválil 30. decembra.
Ivaščenková uviedla, že pozícia, ktorú v prvej polovici januára vyjadrila výkonná šéfka MMF Christine Lagardeová na stretnutí s ministrom bez kresla Tamásom Fellegim o podmienkach na obnovenie rokovaní o úvere, zostávajú v platnosti. Ivaščenková dodala, že pokiaľ Budapešť nezareaguje, MMF je pripravený na ďalšie kroky. Nespresnila, o aké opatrenia MMF by malo ísť.
Maďarskí predstavitelia tento mesiac, vrátane premiéra Viktora Orbána, viackrát uviedli, že dohoda o úvere by mohla byť „pod strechou“ do konca marca. Analytik Peter Attard Montalto z Nomury však k pokračovaniu prerušených rokovaní o úvere povedal, že k dohode treba prejsť ešte určitú cestu. Rokovania sa nezačnú ani uprostred marca, ani na jeho konci. „Napokon sa však k dohode dospeje,“ uviedol.
Ďalší vývoj situácie bude zrejmý po 17. februári. Dovtedy dala Európska komisia (EK) maďarskej vláde termín, aby poslala odpoveď na výhrady, ktoré má voči novým maďarským zákonom o centrálnej banke, odchodu sudcov do dôchodku a ochrane osobných údajov. EK potom začne plynúť dvojmesačná lehota na zaujatie stanoviska k odpovedi maďarskej vlády.

Súvisiace články

Aktuálne správy