Nové komplikácie v Grécku a odhad IEA znížili cenu ropy o vyše dolár

New York 10. februára (TASR) – Cena ropy Brent dnes po 8-dňovej sérii rastu zaznamenala pokles o vyše dolár, keď trhy zareagovali na pokles kurzu eura po tom, ako líder jednej z gréckych strán odmietol podporiť dohodu o záchrannom balíku pre krajinu. K nižším cenám prispeli aj najnovšie vyhlásenia Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA).
Kurz eura klesol a dolárový index zaznamenal rast po tom, ako líder krajne pravicovej strany Ľudové pravoslávne hnutie (LAOS) Jorgos Karacaferis dnes oznámil, že nebude hlasovať za dohodu o druhom balíku pomoci pre Grécko v celkovej hodnote 130 miliárd eur. Atény pritom úver nevyhnutne potrebujú, inak im v marci hrozí bankrot. Keďže ale strana LAOS má v parlamente len 15 poslancov, odhlasovanie dohody by to ohroziť nemalo.
Navyše, IEA znova, už šiesty mesiac po sebe, zhoršila svoju prognózu vývoja globálneho dopytu po rope v tomto roku. Najnovšie očakáva, že sa zvýši menej ako o 1 %. Dôvodom je spomaľovanie svetovej ekonomiky.
Cena ropy Brent s dodávkou v marci klesla do 17.23 h SEČ o 1,15 USD na 117,44 USD (89,04 eura) za barel (159 litrov), pričom v priebehu dňa sa znížila až na 116,29 USD/barel. Na záver štvrtkového obchodovania pritom Brent uzatvorila na úrovni 118,59 USD/barel, čo bola najvyššia uzatváracia hodnota od konca júla.
Cena americkej ľahkej ropy WTI, ktorá uzatvorila rastom v posledných troch dňoch, klesla o 1,20 USD na 98,64 USD/barel. Počas dňa pritom klesla až na 97,32 USD/barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy