Španielska vláda schválila novú reformu pracovného trhu

Madrid 10. februára (TASR) – Španielska vláda dnes schválila reformu, ktorá by mala zvýšiť flexibilitu pracovného trhu a zredukovať rekordnú nezamestnanosť. Oznámila to dnes podpredsedníčka vlády Soraya Sáenz de Santamaría. Reformu vláda schválila vo forme dekrétu, čo znamená, že parlament bude hlasovať o nej ako o celku bez možnosti dodatočných zmien.
Miera nezamestnanosti v Španielsku dosahuje takmer 23 %, čo je najviac v Európskej únii. V skupine mladých ľudí do 25 rokov je bez práce takmer každý druhý Španiel.
Reforma napríklad zníži výšku odstupného, pri ktorom sa v niektorých prípadoch započítavalo zamestnancom až 45 dní za každý odpracovaný rok. Po novom to bude v mnohých kontraktoch maximálne 33 dní za každý odpracovaný rok, aj keď rozhodnutie nie je retroaktívne. Malé a stredne veľké firmy budú môcť využiť úľavu na dani za prijatie mladých ľudí do zamestnania.
Spoločnosti vo finančných problémoch zasa nebudú musieť dodržiavať kolektívne zmluvy dohodnuté s odbormi a v závislosti od situácie v ekonomike, či priamo vo firme budú mať aj väčšie možnosti pri úprave pracovných podmienok, napríklad pracovného času, povinností či platov. Podľa vlády je výhodnejšie, ak firma zamestnanca nebude musieť prepustiť, ale mu na určitý čas umožní pracovať menej hodín za nižší plat. Tento model využilo počas krízy napríklad Nemecko a podľa španielskej vlády sa mu to osvedčilo.
Na druhej strane sa firmám skráti obdobie, počas ktorého smú zamestnávať ľudí len dočasne. Doteraz to boli tri roky, počas ktorých firma mohla predlžovať zamestnancovi dočasnú zmluvu, reforma túto lehotu o rok skracuje. Takmer tretina pracovnej sily v Španielsku je zamestnaná dočasne, čo je príliš vysoké percento, ktoré spôsobuje veľké výkyvy v miere nezamestnanosti.
Bývalá vláda socialistov síce tiež prijala určité reformy na spružnenie trhu práce, no znížiť vysokú nezamestnanosť sa jej nepodarilo.

Súvisiace články

Aktuálne správy