Členské krajiny začali viac čerpať fondy a Bruselu chýbajú peniaze

Brusel/Berlín 8. februára (TASR) – Na minulom summite Európskej únie (EÚ) lídri členských krajín prisľúbili lepšie čerpanie štrukturálnych fondov. Presne to sa stalo a má to dramatické dôsledky pre rozpočet únie.
EÚ hrozí rozpočtová diera v dvojcifernej miliardovej výške. Pretože na konci minulého roka dostal Brusel viac účtov na preplatenie štrukturálnej pomoci, únia musí v krátkom čase získať takmer 11 miliárd eur navyše, uviedol pre Financial Times Deutschland rozpočtový komisár EÚ Janusz Lewandowski. Mohla by síce žiadať od členských krajín ďalšie prostriedky, ale tým by sa problém len oddialil. "Na konci roka nás zrejme čaká diera a na jej pokrytie budem musieť požiadať o dodatočné financovanie."
Deficit ukazuje, že dvojitá stratégia lídrov členských krajín nefunguje. Na jednej strane chcú znížiť príspevky do úniového rozpočtu, a na strane druhej na poslednom summite vyhlásili, že budú lepšie čerpať štrukturálne fondy. To automaticky vedie k nárastu výdavkov. Podľa rozpočtu by Európska komisia (EK) mala vyplatiť príspevky a pomoc z fondov vo výške 129 miliárd eur. Veľká väčšina peňazí smeruje do poľnohospodárstva a na regionálnu štrukturálnu pomoc.
Lewandowski tvrdí, že za súčasný stav sú zodpovedné členské štáty, pretože sa tento rok v porovnaní s vlaňajším rozhodli zvýšiť celkové výdavky len o 1,86 %, čo je menej než inflácia. "Ja som už dávno varoval, aby sme sa pripravili na tento problém." Ak sa subvencie vyčerpajú, výraznejšie musia vzrásť platby v rokoch 2012 a 2013. "Každý vie, že na konci každej finančnej periódy je potrebných veľa peňazí."
Pretože sa čerpanie štrukturálnych fondov v každom období rozbieha len pomaly, až na konci sa vyplácajú veľké sumy – v tomto prípade v rokoch 2011 a 2013. Aktuálna diera vznikla preto, že v priebehu posledných troch týždňov vlaňajška dostala komisia na preplatenie účty v celkovej hodnote 15 miliárd eur. Z toho mohla vyplatiť 4 miliardy eur, na zvyšok nezostali prostriedky.
Informoval o tom Financial Times Deutschland.

Súvisiace články

Aktuálne správy