Rozpätie medzi cenami WTI a BRENT sa naďalej rozširuje

Hodnota americkej ľahkej ropy v súčasnosti testuje úrovne 6-mesačných miním, keď svetlo sveta uzreli informácie o zvyšujúcich sa zásobách komodity v USA, ktoré sú jej najväčším spotrebiteľom, ako aj obavy o možnosti oslabenia globálneho dopytu vplyvom dlhovej krízy v Európe, kde sa dnes grécky premiér Lucas Papademos chystá na stretnutie s politickými lídrami krajiny, s ktorými chce prebrať opatrenia súvisiace so zabezpečením druhého záchranného balíka od EU.Výraznú tlakovú vlnu pre cenu ropy znamenajú aj rastúce americké zásoby, ktoré podľa analytikov Bloomberg vykážu rast na najvyššiu hodnotu počas posledných štyroch mesiacov.

Hodnota americkej ľahkej ropy v súčasnosti testuje úrovne 6-mesačných miním, keď svetlo sveta uzreli informácie o zvyšujúcich sa zásobách komodity v USA, ktoré sú jej najväčším spotrebiteľom, ako aj obavy o možnosti oslabenia globálneho dopytu vplyvom dlhovej krízy v Európe, kde sa dnes grécky premiér Lucas Papademos chystá na stretnutie s politickými lídrami krajiny, s ktorými chce prebrať opatrenia súvisiace so zabezpečením druhého záchranného balíka od EU.

Výraznú tlakovú vlnu pre cenu ropy znamenajú aj rastúce americké zásoby, ktoré podľa analytikov Bloomberg vykážu rast na najvyššiu hodnotu počas posledných štyroch mesiacov. EIA zverejní vývoj stavu zásob k týždňu končiaceho 3. februárom zajtra, pričom situácia na trhu podľa analytikov Commerzbank aktuálne indikuje nerovnováha ponuky a dopytu, práve v prospech ponuky. Čiže aktuálny stav indikuje, že na trhu prevyšuje ponuka nad dopytom, aj keď obavy z narušenia dodávok ropy Brent sú stále citeľné a zodpovedajú za rozšírenie cenového rozpätia medzi WTI a BRENT, ktoré sa aktuálne dostáva k úrovniam 20 USD.

Cena za barel americkej ľahkej ropy s dodaním v marci, po včerajšej takmer 1 %-nej redukcii hodnoty, sa počas dnešnej seansy prepadá o ďalších -0.65 % a aktuálne sa obchoduje na úrovni 96.30 USD/barel. Brent naopak zvyšuje svoju hodnotu o +0.26 USD na úroveň 116.20 USD/barel (+0.22 %) a rozširuje tak sériu svojich ziskov na 6 seansí.

Súvisiace články

Aktuálne správy