Deutsche Bank si nezobrala lacné úvery od ECB, nechcela riskovať povesť

Mníchov/New York 4. februára (TASR) – Deutsche Bank sa nepripojila k bankám, ktoré si zobrali výhodné trojročné úvery od Európskej centrálnej banky (ECB). Dôvodom boli obavy, že by si poškodila dobrú povesť, ktorú si medzi klientmi vybudovala. Povedal to v týchto dňoch šéf Deutsche Bank Josef Ackermann.
"Fakt, že sme nikdy nemuseli prijať pomoc od vlády, nám tak zvýšil dôveryhodnosť v očiach klientov po celom svete, že teraz by sme nechceli o takúto pozíciu prísť," povedal Ackermann. ECB v snahe podporiť trh s úvermi poskytla v decembri minulého roka komerčným bankám lacné trojročné úvery v hodnote 489 miliárd eur. Podľa informácií ECB požiadalo o ne celkovo 523 bánk.
"S Ackermannovým postojom súhlasím," zareagoval na vyhlásenie šéfa Deutsche Bank Matthew Clark, analytik v spoločnosti Keefe, Bruyette & Woods v Londýne. "Predstava, že by si banka zobrala výhodný úver od ECB len na to, aby vytvorila zisk, by bolo politicky veľmi sporné. Ak peniaze nevyhnutne nepotrebujete, je lepšie sa do programu ani nezapojiť," dodal Clark.
Rozhodnutie Deutsche Bank vyhnúť sa takýmto úverom však môže mať príčinu aj v tom, že sa objavila medzi zahraničnými bankami, ktorým potichu poskytla v období finančnej krízy úver americká centrálna banka Fed. Federálny rezervný systém (Fed) zverejnil zoznam adresátov začiatkom októbra 2010 a okrem Deutsche Bank boli na ňom napríklad aj Dresdner Bank, Barclays, Royal Bank of Scotland, UBS či Société Générale.

Súvisiace články

Aktuálne správy