Počet obyvateľov sa za desať rokov znížil o 12 percent

Bukurešť 3. februára (TASR) – Počet obyvateľov Rumunska sa za posledných desať rokov znížil o vyše 12 percent vzhľadom na migráciu a nízku pôrodnosť. Vyplýva to z predbežných výsledkov vlaňajšieho sčítania obyvateľstva, o ktorých dnes informoval rumunský Národný štatistický úrad.
Druhá najchudobnejšia krajina EÚ má v súčasnosti približne 19 miliónov obyvateľov, čo je o takmer tri milióny menej než 21,7 milióna v roku 2002.
Podľa údajov štatistického úradu takmer milión Rumunov žije a pracuje v zahraničí, najmä v bohatších západoeurópskych krajinách ako Španielsko a Taliansko. Iné odhady naznačujú, že do cudziny mohli odísť až tri milióny rumunských pracovníkov.
Odchod pracovníkov vyvolal mimoriadne obavy v krajine, v ktorej len približne päť miliónov zamestnancov platí dane – a zvyšok tvoria prevažne dôchodcovia, deti, samozásobiteľskí poľnohospodári alebo nelegálni pracovníci. Takmer štvrtina zamestnancov pritom pracuje v štátnom sektore.
K maďarskej menšine sa hlási 6,5 percenta obyvateľov Rumunska a 3,2 percenta (619.000) obyvateľov sa prihlásilo k rómskej menšine. Skupiny pre ľudské práva uvádzajú, že mnohí Rómovia sa k svojmu pôvodu nehlásia, niektorí pre obavy z diskriminácie, pričom ich v Rumunsku môže žiť celkovo až 2,5 milióna, informovala tlačová agentúra Reuters. Išlo by o najväčšiu rómsku komunitu v Európe.

Súvisiace články

Aktuálne správy