Maloobchod SR klesol viac, ako bol priemer eurozóny

Maloobchod eurozóny v decembri medziročne klesol o 1,6 %, zatiaľ čo slovenský maloobchod medziročne oslabil o 3,3 %

Tržby slovenského maloobchodu v decembri klesli viac, ako bol priemer za celú eurozónu a Európsku úniu. Maloobchod eurozóny v decembri medziročne klesol o 1,6 %, ale v celej EÚ o 0,1 % vzrástol. Slovenský maloobchod medziročne oslabil o 3,3 %. Medzimesačne maloobchod eurozóny v decembri klesol o 0,4 %, v rámci celej EÚ sa zvýšil o 0,3 %, ale v SR oslabil o 0,6 %. Vyplýva to z informácií, ktoré v piatok zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

V rámci členských krajín, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, sa tržby maloobchodu medzimesačne zmenšili v jedenástich štátoch, posilnili v ôsmich štátoch a nezmenili sa v Írsku a Švédsku. Najväčší pokles evidovali na Malte a Slovinsku (zhodne po -3,1 %) a v Lotyšsku (-2 %). Najviac posilnili v Portugalsku (2,2 %), Belgicku (1,5 %) a Poľsku (0,7 %). Tržby za potraviny, nápoje a tabak oslabili v eurozóne o 0,2 % a v rámci celej EÚ 0,3 % vzrástli. Tržby za nepotravinárske tovary v eurozóne klesli o 0,1 %, ale v celej EÚ posilnili o 0,3 %.

Medziročne decembrový maloobchod oslabil v desiatich členských krajinách EÚ a vzrástol v jedenástich. Najvýraznejšie klesol v Portugalsku (-8,8 %), Španielsku (-5,3 %) a na Slovensku (-3,3 %). Najviac posilnil v Litve (13 %), Lotyšsku (7,1 %) a vo Veľkej Británii (6,3 %). Tržby v segmente potraviny, nápoje a tabak v eurozóne klesli o 1,3 % a v rámci celej EÚ o 0,6 %. Tržby za nepotravinársky tovar v eurozóne oslabili o 1,5 %, ale v rámci celej EÚ o 0,8 % posilnili.

Súvisiace články

Aktuálne správy