Protimonopolné úrady podozrievajú 12 svetových bánk z kartelu

Bern 3. februára (TASR) – Švajčiarsky protimonopolný úrad (COMCO) začal vyšetrovať 12 bánk z Európy, USA a Japonska pre podozrenie z kartelových dohôd. Týka sa to aj dvoch najväčších švajčiarskych bánk UBS a Credit Suisse.
Banky sú podozrivé z toho, že uzavreli tajné dohody, aby manipulovali kľúčové úrokové sadzby a podmienky obchodovania s derivátmi, uvádza sa vo vyhlásení COMCO. "Konkrétne, dohoda medzi obchodníkmi s derivátmi mohla ovplyvniť referenčné úrokové sadzby LIBOR a TIBOR."
Od týchto sadzieb – London Interbank Offered Rate (LIBOR) a Tokyo Interbank Offered Rate (TIBOR) – sa odvíjajú aj mnohé komerčné úrokové sadzby. LIBOR je priemerná úroková sadzba, pri ktorej si banky požičiavajú na londýnskom medzibankovom trhu, a TIBOR je podobná sadzba pre tokijský medzibankový trh.
Úrad dodal, že banky sú tiež podozrivé z toho, že nezákonne ovplyvňovali trhové podmienky pri obchodovaní s derivátmi, ktoré vychádzajú zo spomenutých referenčných sadzieb.
Zo zahraničných bánk sa vyšetrovanie COMCO týka Bank of Tokyo-Mitsubishi, Citigroup, Deutsche Bank, HSBC Holdings, JP Morgan Chase, Mizuho Financial Group, Rabobank Groep, Royal Bank of Scotland Group, Société Générale a Sumitomo Mitsui Banking Corporation.
Protimonopolné úrady v USA a Británii spustili podobné vyšetrovania.

Súvisiace články

Aktuálne správy