V Prievidzi by malo vzniknúť 450 pracovných miest

Podnik z Handlovej plánuje rozšíriť svoju výrobu do Prievidze.


TRENČÍN 3. februára (SITA) – V Prievidzi by malo vzniknúť 450 pracovných miest. Spoločnosť GeWiS Slovakia s. r. o., ktorá momentálne sídli v Handlovej, chce rozšíriť svoj závod aj do okresného mesta. Ďalšie pracovné príležitosti pre desiatky osôb by mali vzniknúť sekundárne vo sfére služieb. Podľa zámeru, ktorý investor predložil na posúdenia vplyvov na životné prostredie (EIA), firma chce vyrábať v priestoroch, kde sídlila spoločnosť Yazaki Slovakia. Tie už podnik z Handlovej vlastí. S výrobou plánuje spoločnosť začať v marci tohto roka. Náklady na stavbu sú orientačne dva 2 mil. eur. Pôvodné montážne priestory chce firma využiť na výrobu kovových komponentov do osobných automobilov, poľnohospodárskych strojov a elektrotechnických zariadení. Celková výmera pozemku je 60 156 metrov štvorcových.

Miera nezamestnanosti v okrese Prievidza bola k 16. januáru 13,24 %, čo znamená asi 9 000 uchádzačov o zamestnanie. Posledné hromadné prepúšťanie tu bolo v roku 2010, keď firmy Yazaki Slovakia a Geox prepustili takmer 1 700 ľudí, väčšina z nich boli ženy.

Spoločnosť GeWiS od roku 1991 pôsobí na Slovensku v meste Handlová. Pre výstavbu nového výrobného závodu v Prievidzi sa podľa investičného zámeru firma rozhodla pre zvýšenie výroby. Spoločnosť GeWiS Slovakia ovládajú podľa Obchodného registra SR nemecká firma GeWiS-Drehteilefertigungs GmbH a dve fyzické osoby z Nemecka. Podnik vyrába komponenty pre automobilový priemysel, nákladnú dopravu, poľnohospodársku techniku a elektrotechniku. K jeho produktom patria napríklad hriadele, osky, ozubené kolesá, skrine prevodoviek, prevodovky či nosníky.

Súvisiace články

Aktuálne správy