Panasonic zhoršil svoju prognózu a očakáva rekordnú stratu

Tokio 3. februára (TASR) – Japonský výrobca spotrebnej elektroniky Panasonic zhoršil svoju prognózu pre finančný rok, ktorý sa končí 31. marca 2012. Najnovšie očakáva rekordnú stratu 780 miliárd jenov (7,83 miliardy eur). Panasonic je tak ďalšou firmou, ktorej jesenné záplavy v Thajsku spôsobili vážne problémy.
Na porovnanie, ešte v októbri spoločnosť odhadovala, že jej strata dosiahne 420 miliárd JPY. Nový odhad zahŕňa aj náklady na reštrukturalizáciu a táto strata bude vôbec najväčšia v histórii firmy, ktorá bola založená v roku 1918, a prekoná aj stratu z roku 2002, ktorá dosiahla 427,7 miliardy JPY.
Najväčší výrobca plazmových televízorov Panasonic i jeho domáci súperi prežívajú ťažký rok, keďže po marcovom zemetrasení a prívalových vlnách, ktoré poškodili továrne v Japonsku, prišli v októbri záplavy v Thajsku, kde sa vyrábajú elektronické komponenty.
V 3. kvartáli finančného roka 2011/2012 vykázal Panasonic čistú stratu 197,6 miliardy JPY, zatiaľ čo analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, predpovedali, že bude podstatne nižšia, v priemere 3 miliardy JPY.
Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy