Hračky sa nebudú predávať ako pevná súčasť potravinového výrobku

Bratislava 2. februára (TASR) – Hračky sa od marca nebudú predávať ako pevná súčasť potravinového výrobku. Ide o prípad, keď sa musí potravina najprv skonzumovať, aby sa spotrebiteľ dostal k hračke. Vyplýva to z nového zákona o bezpečnosti hračiek z dielne ministerstva hospodárstva, ktorý dnes schválili poslanci NR SR s tým, že pokuty za nedodržanie zákona sú stanovené až do 50.000 eur, avšak pri opakovanom porušení zákona sa môžu zdvojnásobiť.
Právna norma zároveň od marca zavádza do slovenskej legislatívy prísnejšie európske bezpečnostné normy. Pre výrobcov a dovozcov hračiek prináša vyššiu mieru zodpovednosti a prísnejší dohľad nad trhom.
Nový zákon tiež definuje povolené chemické zloženie hračiek, zakazuje a sprísňuje používanie karcinogénnych, mutagénnych látok alebo látok poškodzujúcich reprodukciu a zároveň znižuje prípustné limity pre isté nebezpečné látky ako napríklad olovo. Zavádza aj povinnosť výrobcov poskytovať úplné technické informácie o všetkých vyrábaných hračkách a uchovávať ich po dobu desiatich rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy