Grécko uvažuje o vlastnom rozpočtovom komisárovi

Atény 2. februára (TASR) – Vzhľadom na dramatickú situáciu v krajine uvažuje grécka vláda o vytvorení postu vlastného rozpočtového komisára, informujú o tom grécke médiá.
Tento komisár by mal disponovať rozsiahlymi právomocami a v prípade odchýlenia od konsolidačného kurzu by mohol naordinovať ďalšie tvrdé opatrenia. Napríklad by mohol nariadiť okamžité zníženie dôchodkov, zatvorenie štátnych podnikov alebo zvýšenie odvodov zamestnávateľov. Podľa gréckej televízie by sa o tom, či vznikne takýto post, malo rozhodnúť v blízkej budúcnosti.
V Grécku sa špekuluje o tom, že komisárom by sa mohol stať tajomník ministerstva financií Ilias Plasovitis, ktorý by tiež informoval predstaviteľov Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu o priebehu úsporných opatrení.
Grécke ministerstvo financií informácie nepotvrdilo ani nevyvrátilo. Atény minulý týždeň pobúrene reagovali na návrh Nemecka, ktoré požadovalo vytvorenie postu dočasného komisára pre Grécko, menovaného ministrami financií eurozóny. Ten by podľa návrhu Berlína mohol vetovať rozhodnutia gréckej vlády v rozpočtových a daňových otázkach. To by znamenalo, že Grécko sa vzdá suverenity vo fiškálnej oblasti.

Súvisiace články

Aktuálne správy