Pomoc z eurovalu bude podmienená ratifikáciou novej fiškálnej zmluvy

Bratislava 1. februára (TASR) – Poskytnutie finančnej pomoci z trvalého eurovalu (ESM) bude od 1. marca 2013 podmienené ratifikáciou novej fiškálnej zmluvy, ktorú dohodli európski lídri na pondelkovom (30.1) summite v Bruseli. Takúto zmenu obsahuje druhá verzia zmluvy o Európskom stabilizačnom mechanizme (ESM), ktorú dnes schválila slovenská vláda.
"Vláda túto zmluvu už raz schvaľovala, v závere minulého roka, teraz sme ju prijali s dodatkami, ktoré sa medzitým vyrokovali na európskej úrovni vzhľadom na situáciu, v ktorej sa nachádzame, v záujme spružniť možnosti použitia nástrojov ESM, a teda zvýšiť efektívnosť ochrany eura a eurozóny pred krízou," vysvetlil po rokovaní vládneho kabinetu minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS).
Ďalším doplnkom je povinné zavedenie tzv. klauzuly kolektívnej akcie do štátnych dlhopisov všetkých krajín eurozóny. "To je to, čo sme vždy presadzovali, aby sa v prípade nevyhnutnosti podieľal na nákladoch reštrukturalizácie a prípadnej záchrane krajín nielen verejný sektor, daňoví poplatníci, ale aj súkromní veritelia," priblížil šéf rezortu financií.
Vytvára sa tiež nová núdzová procedúra pre hlasovanie v Rade guvernérov ESM. Pokiaľ Európska komisia (EK) a Európska centrálna banka (ECB) skonštatujú, že neschopnosť rýchlo sa dohodnúť by mohla vážne ohroziť stabilitu eurozóny a eura, uplatní sa postup, pri ktorom postačí na schválenie záchranného programu pre krajinu v problémoch 85 % hlasov v Rade guvernérov.
Zatiaľ čo úverová kapacita trvalého mechanizmu sa nemení a mala by zostať na dohodnutej sume 500 miliárd eur, rozširuje sa použitie jeho nástrojov. Popri intervencii na primárnych trhoch sa tak vytvára aj priestor na intervencie na sekundárnych trhoch, možnosť poskytnutia preventívnej pomoci či pomoci na rekapitalizáciu finančných inštitúcií.
Trvalý mechanizmus ESM by mal vstúpiť do platnosti 1. júla tohto roka, teda o rok skôr, ako sa pôvodne plánovalo. Zmluvu o jeho zriadení majú do 6. februára podpísať veľvyslanci členských krajín eurozóny. "Potom, predpokladám po voľbách, bude schvaľovaná aj v Národnej rade SR tak, aby 1. júla permanentný euroval mohol začať platiť," doplnil Mikloš.

Súvisiace články

Aktuálne správy