Česká republika sa možno inšpiruje slovenským zákonom o dlhovej brzde

Bratislava 26. januára (TASR) – Česká republika sa možno inšpiruje slovenským zákonom o rozpočtovej zodpovednosti. Právna norma známa aj ako dlhová brzda zaujala českého premiéra Petra Nečasa (ODS), ktorý si ju vypýtal od slovenskej delegácie na čele s predsedom Národnej rady (NR) SR Pavlom Hrušovským (KDH) počas stredajšieho rokovania (25. 1.) v Prahe.
Nečas ocenil prísnosť ústavného zákona, ktorý prijala NR SR v decembri minulého roka. Zároveň nevylúčil, že ho ČR prijme v takej podobe ako Slovensko. Zákonom sa zriaďuje nezávislá Rada pre rozpočtovú zodpovednosť dohliadajúca nad plnením rozpočtových cieľov vlády. Zároveň sa stanovuje maximálny limit pre výšku dlhu verejnej správy vrátane opatrení, ktoré je nutné realizovať v prípade, že vykazovaná úroveň dlhu verejnej správy dosiahne určitú hranicu.
Verejný dlh SR bude v nasledujúcich rokoch obmedzený na úrovni 60 % hrubého domáceho produktu (HDP), medzi rokmi 2018 a 2028 potom táto hranica postupne klesne na 50 %. Už od úrovne 50 % a neskôr 40 % nastúpia sankcie, ktoré sa budú stupňovať až po hlasovanie o dôvere vláde v parlamente. Obdobné obmedzenia sa týkajú aj samospráv.
Nečas sa na rokovaní tiež pýtal, ako bude Slovensko ratifikovať zmluvu o tzv. fiškálnej únii, či to stihne urobiť ešte súčasný parlament. Slovenská delegácia uviedla, že k ratifikácii v tomto volebnom období už nedôjde. S Nečasom hovorila aj o vstupe ČR do eurozóny. Český premiér povedal, že jeho krajina sa v najbližších rokoch do eurozóny nechystá. Zároveň uviedol, že k takejto vážnej veci by sa malo uskutočniť referendum.

Súvisiace články

Aktuálne správy