Davos rieši aj dlhovú telenovelu

Do hlavnej úlohy dlhovej telenovely sa tentokrát dostala Európska centrálna banka.

Počas stredy sa v švajčiarskom Davose začal 42. ročník stretnutia politikov, miliardárov a riaditeľov najväčších korporácií na svete pod záštitou svetového ekonomického fóra. Hlavnou témou rokovaní je „Veľká transformácia: Vytváranie nových modelov“ odrážajúca neuspokojivé zlyhávanie globálneho hospodársko-politického systému. Viaceré významné osobnosti finančného sveta, ako napr. Roubini či Soros, už v prvý deň stihli dať najavo svoje názory, podľa ktorých Grécko opustí eurozónu najneskôr do 1 – 1,5 roka.

Dlhová telenovela v eurozóne tak naďalej pokračuje, pričom sa do hlavnej úlohy tentokrát dostala ECB, ktorá čelí tlaku zo strany súkromných veriteľov, od ktorých sa čaká že akceptujú zoškrtanie ich pohľadávok voči Grécku o viac ako 50 %. Veritelia by chceli aby sa na škrtaní pohľadávok začala podieľať aj Európska centrálna banka, čo však ona sama zatiaľ tvrdo odmieta. Dôvodom je strach o poškodenie dôvery v inštitúciu. Ťažká dohoda o odpise dlhov tak ešte stále nie je na svete, čo akciové trhy samozrejme nevnímajú pozitívne: SXXP -0.43 %, FTSE 100 -0.50 %, CAC 40 -0.31 % a DAX +0.04 %.

Výmena názorov ECB a investorov ohrozila aj euro, ktoré počas dňa reagovalo poklesom, no k záveru seansy sa už obchodovalo s +0.57 %-ným ziskom na úrovni 1.331 EUR/USD.

Investorov zo zámoria ešte počas utorka grandiózne prekvapilo „nahryznuté jablko“. Apple po závere obchodovania v USA zverejnil svoje výsledky za Q1/12, ktoré výrazne prekonali očakávania, keď jeho tržby vzrástli o viac ako 73 % na 46.33 mld. USD. Zisk na akciu vzrástol o 115.7 % na 13.87 USD. Za výbornými výsledkami stoja explozívne predaje iPad-ov, ktoré vzrástli o 111 % a iPhone-ov, ktoré vzrástli o ešte výraznejších 128 %.

Na programe bolo aj rozhodnutie amerického Fedu o smerovaní monetárnej politiky, ktoré naplnilo očakávania, keď šéf inštitúcie, Ben Bernanke v rámci tlačovej konferencie po zasadnutí Fedu skonštatoval ponechanie základnej úrokovej sadzby na úrovni 0.25 %. Akciové indexy v USA tak ukončili deň v zelenom: Dow Jones +0.66 %, S&P 500 +0.87 % a Nasdaq +1.14 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy