Grécko chce dokončiť rokovania s investormi už tento týždeň

Atény 25. januára (TASR) – Grécko dúfa, že dokončí rokovania so súkromnými investormi o výmene dlhopisov už tento týždeň. Uviedla to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu gréckej vlády Pantelisa Kapsisa.
Ministri financií eurozóny odmietli predchádzajúci návrh súkromných investorov, ktorí žiadajú 4-% úrok z nových gréckych dlhopisov. Inštitút pre medzinárodné financie (IIF) označil túto hranicu za maximálne možný ústupok. Eurozóna ale presadzuje 3,5-% úrok.
Charles Dallara, šéf IIF, ktorý zastupuje súkromných investorov, by sa podľa Kapsisa mal vrátiť vo štvrtok do Atén, aby pokračoval v rokovaniach s gréckymi predstaviteľmi.
Dohoda o výmene doterajších gréckych dlhopisov za nové splatné o 30 rokov a o odpísaní minimálne 50 % z hodnoty gréckeho dlhu je pritom kľúčovou podmienkou druhého záchranného úveru od Európskej únie (EÚ) a Medzinárodného menového fondu (MMF). Fond a eurozóna zároveň tlačia na súkromných veriteľov Grécka, aby súhlasili s väčšími stratami, než boli doteraz ochotní akceptovať.
Ak eurozóna presadí svoje podmienky, bude výmena dlhopisov podľa denníka Financial Times Deutschland vyzerať nasledovne: V polovici februára budú všetci súkromní majitelia gréckych dlhopisov vyzvaní, aby sa zúčastnili na výmene dlhopisov – ich celková hodnota predstavuje asi 205 miliárd eur. Banky, poisťovne a fondy budú musieť z týchto svojich pohľadávok priamo odpísať 100 miliárd eur. Z Európskeho fondu finančnej stability (EFSF) dostanú 30 miliárd eur vo forme dlhopisov so splatnosťou jeden rok. Zvyšných 70 miliárd eur dostanú vo forme 30-ročných dlhopisov s priemerným úrokom výrazne pod 4 %. Sporným zostáva už len úročenie spomínaných 30-ročných dlhopisov. IIF označil 4 % za poslednú ponuku, pod ktorú nepôjde.

Súvisiace články

Aktuálne správy