V budúcej vláde chceme odborníkov, pre nový kabinet máme päť výziev

Bratislava 25. januára (TASR) – V novej vláde by mali byť odborníci, ktorí dokážu riešiť najaktuálnejšie problémy slovenskej spoločnosti a podnikateľského prostredia. Žiada to Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR. "Veľmi nám záleží na tom, aby sa dostali do vlády odborníci, ktorí vedia realizovať programy, vedia riešiť problémy," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave prezident AZZZ Tomáš Malatinský.
Asociácia pre budúci vládny kabinet vypracovala päť výziev, ktoré podľa jej predstaviteľov odzrkadľujú najzávažnejšie súčasné problémy. V polovici februára má AZZZ o týchto námetoch diskutovať so všetkými relevantnými politickými stranami a o záveroch bude informovať verejnosť.
"Malo by byť menej populizmus a viac odbornosti," vyhlásil Malatinský. Podľa neho totiž politické strany používajú na lákanie voliča páčivé heslá a sľuby. Chýba však za nimi odbornosť. Asociácie preto preferuje skôr kvalitný program a jeho dôslednú realizáciu. "Napísať program, ktorý nevieme zrealizovať, nemá zmysel," upozornil prezident AZZZ. Podľa neho má byť politický program premyslený, realizovateľný a vypracovaný na kvalitnej úrovni.
Ako najzávažnejšiu výzvu pre budúcu vládu vyzdvihol riešenie vzdelanosti a nezamestnanosti. Podľa neho ide totiž o problémovú a zanedbávanú tému. "Táto vzdelanosť sa v našom prípade rovná zamestnanosti. Chýbajú nám odborníci a chýbajú nám kvalifikácie, ktoré by nám školstvo malo dať," uviedol Malatinský.
Ako upozornil 1. viceprezident asociácie Pavel Kravec, vekový priemer kvalifikovaných pracovníkov na Slovensku dramaticky rastie, ale noví pracovníci nepribúdajú. Aj napriek vysokej nezamestnanosti tak na Slovensku chýbajú odborníci. "Žiadame preto budúcu vládu, aby systém vzdelávania a nadväznosť na prax určila za svoju prioritu," povedal Kravec.
Ďalšou výzvou je, aby nová vláda zmenila politiku, no nie Zákonník práce. Podľa Malatinského je totiž veľmi bežné, že so zmenou vlády prichádzajú aj zmeny Zákonníka práce. "Dobré by bolo Zákonník práce možno schváliť ústavným zákonom," poznamenal.
Za poslednú výzvu označili predstavitelia asociácie všeobecnú podporu podnikania. "Nove pracovné miesta sú kľúčom k najväčším výdavkom, ktoré štát má, a teda podpora nezamestnaných ľudí," dodal Malatinský.

Súvisiace články

Aktuálne správy