Orbán hovoril po stretnutí s Barrosom o pristúpení Maďarska k rozpočtovej zmluve

Brusel 24. januára (TASR) – Maďarský premiér Viktor Orbán chce príslušnému výboru parlamentu v Budapešti navrhnúť, aby sa jeho krajina pripojila k zmluve EÚ o rozpočtových pravidlách. Uviedol to dnes v Bruseli po stretnutí s predsedom Európskej komisie (EK) Josém Manuelom Barrosom.
Ide o dokument, ktorého cieľom bude sprísniť kontrolu dodržiavania rozpočtových pravidiel. Zmluva by mala platiť vo všetkých štátoch eurozóny. Pre ostatné členské krajiny únie, teda aj Maďarsko, by sa stala záväznou normou až po prijatí spoločnej európskej meny euro.
Orbán konštatoval, že za pripojenie sa Maďarska k zmluve hovorí aj skutočnosť, že v jej návrhu už nefiguruje harmonizácia daní.
Tieto informácie priniesla maďarská tlačová agentúra MTI. Podľa rovnakého zdroja sa Viktor Orbán vyjadril optimisticky ohľadne rokovaní Budapešti s predstaviteľmi Európskej komisie a Medzinárodného menového fondu, ktoré by mali viesť k dohode o finančnej pomoci jeho krajine.
Maďarsko je pripravené začať tieto rokovania, uviedol predseda maďarskej vlády pred novinármi. Orbán konštatoval, že jeho rokovania v Bruseli priniesli pokrok vo všetkých oblastiach, aj keď pripustil, že zostali ešte otázky, ktoré si bude treba s EK vyjasniť, napísala MTI.
V reakcii na jednu z otázok premiér uviedol, že v súvislosti s legislatívnymi zmenami, ktoré očakávajú v Bruseli, nie je potrebné zvolať mimoriadne zasadanie maďarského parlamentu v skoršom termíne.
Podľa informácií nemeckej tlačovej agentúry DPA si Orbán vypočul na schôdzke so šéfom EK ostrú kritiku. Barroso hovoril o "širšom politickom znepokojení", ktoré maďarská vláda musí odstrániť, aby obnovila dôveru občanov a trhov v týchto krízových časoch.
Európska komisia by mala zabezpečiť, aby "Maďarsko ako ktorákoľvek iná členská krajina v plnom rozsahu rešpektovalo slovo i ducha práva Európskej únie," citovala slová predsedu EK nemecká agentúra.
Barroso opakovane zdôraznil, že dnešné stretnutie nemôže nahradiť formálny proces konania EK voči Maďarsku a že ním vedené grémium očakáva oficiálne a písomné stanovisko Orbánovej vlády z Budapešti.
Holandská podpredsedníčka EK, eurokomisárka pre konkurencieschopnosť Neelie Kroesová, do ktorej portfólia patria aj médiá, dnes opakovane vyjadrila znepokojenie nad situáciou v oblasti slobody tlače v Maďarsku.
Po stretnutí s predstaviteľmi maďarskej rozhlasovej stanice Klubrádió, kriticky orientovanej voči vláde, pripomenula, že toto elektronické médium prišlo v uplynulom roku o osem lokálnych vysielacích frekvencií.
"Takýto vývoj vo mne vyvoláva znepokojenie v súvislosti s pluralitou médií a slobodou tlače v Maďarsku," uviedla Kroesová vo vyhlásení.

Súvisiace články

Aktuálne správy