Svetová ekonomika vzrastie tento rok len o 3,3 %, dôvodom je kríza eurozóny

Washington 24. januára (TASR) – Dlhová kríza v eurozóne dostala svetovú ekonomiku "hlboko do nebezpečnej zóny". Uviedol to dnes v najnovšej správe o výhľade svetovej ekonomiky Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zároveň vyzval na urýchlenú akciu na obnovenie dôvery zo strany trhov.
MMF zredukoval svoj odhad rastu svetovej ekonomiky v tomto roku na 3,3 % zo septembrového odhadu na úrovni 4 %, pričom prognózu rastu upravil smerom nadol vo väčšine svetových regiónov. Zlepšenie by malo nastať v roku 2013, keď MMF očakáva rast svetovej ekonomiky na úrovni 3,9 %, no aj tu je odhad horší, keďže MMF počítal v budúcom roku s rastom na úrovni 4,5 %.
Varoval však pred dôsledkami prípadného zhoršenia krízy v eurozóne. "Procesu oživenia svetovej ekonomiky, ktorý je už sám o sebe slabý, hrozí úplne zastavenie," povedal hlavný ekonóm MMF Olivier Blanchard na tlačovej konferencii. "V prípade, že sa kríza v eurozóne ešte zintenzívni, hrozí, že svet upadne do ďalšej recesie," dodal.
Zatiaľ čo odhad rastu ekonomiky USA v tomto roku fond ponechal na úrovni 1,8 %, krajinám eurozóny predpovedá prepad do "miernej recesie". Očakáva, že hrubý domáci produkt (HDP) 17 štátov menového bloku klesne tento rok o 0,5 %, zatiaľ čo pôvodne počítal s rastom na úrovni 1,1 %. Čo sa týka kľúčových krajín eurozóny vrátane Nemecka MMF predpokladá spomalenie rastu. Nemecké hospodárstvo by podľa fondu malo vzrásť o 0,3 % oproti pôvodnej prognóze rastu o 1,3 %. Rast HDP Francúzska odhaduje na úrovni 0,2 % namiesto 1,4 %.
MMF počíta s tým, že dlhová kríza eurozóny zasiahne aj reformujúce sa trhy, ako napríklad krajiny strednej a východnej Európy a Ázie. "Zatiaľ čo tieto krajiny v minulom roku úspešne odolávali nepriaznivému vývoju na trhoch kľúčových ekonomík, najnovšie ukazovatele sa výrazne zhoršili, ako aj celkové podnikateľské prostredie," dodal Blanchard.
Tempo rastu rýchlo napredujúcich ekonomík Ázie sa zmierni z pôvodnej prognózy na úrovni 8 % na 7,3 %. Z toho čínsky rast by mal dosiahnuť 8,2 % namiesto 9 % odhadovaných v septembri.
Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg a server BBC.

Súvisiace články

Aktuálne správy