Je dôležité sledovať nadmerné zvyšovanie deficitov,Maďari môžu doplatiť

Brusel 24. januára (TASR) – Prísne pravidlá prijímané európskymi politikmi, zavádzané na konsolidáciu verejných financií, nie sú len kusom papiera a začínajú platiť v praxi, uviedol dnes minister financií SR Ivan Mikloš v Bruseli. Prvou krajinou, ktorá môže doplatiť na prísnosť pravidiel presadených Európskou komisiou (EK), je Maďarsko.
Šéf slovenských financií je spokojný s fiškálnou dohodou tak, ako bola predstavená na dnešnom rokovaní ministrov financií EÚ (Ecofin), aj keď nevylučuje, že ešte bude niečo treba dopracovať. Podľa neho je však prijatie takejto dohody zásadným posunom vpred pre EÚ. "Už teraz, podmienky za akých si krajiny požičiavajú, ukazujú, že sa situácia čiastočne upokojila a že už len návrh týchto opatrení viedol k istej stabilizácii," povedal Mikloš o výsledku doterajšieho snaženia európskych strážcov štátnych pokladníc.
Upozornil, že pre krajiny EÚ je veľmi dôležité sledovať, aby nedošlo k nadmernému navyšovaniu verejných deficitov, pričom to bola jedna z hlavných tém dnešného zasadania Ecofinu. A práve v Bruseli ministri financií dospeli k uplatneniu prísnejšieho paktu rastu a stability voči jednému z členských štátov únie – Maďarsku. Prísnejší pakt, čiže balíček šiestich opatrení (six-pack), navrhnutý komisárom pre menové záležitosti Ollim Rehnom, ktorý vstúpil do platnosti v polovici decembra, predvída maximálne prekročenie verejného deficitu o pol percenta.
"Ako viete, Európska komisia vyzvala vlani päť krajín – Belgicko, Cyprus, Maďarsko, Maltu a Poľsko, aby prijali dodatočné opatrenia. Lebo neplnia dostatočným spôsobom záväzky na znižovanie deficitu. Komisia skonštatovala, že štyri krajiny, okrem Maďarska, prijali dostatočné opatrenia, ale Maďarsko neprijalo také kroky, ktoré by zabezpečili dostatočným spôsobom udržateľnosť verejných financií," uviedol Mikloš.
Rada EÚ pre menové a finančné záležitosti (Ecofin) dnes preto prijala návrh Európskej komisie, v ktorom konštatuje neplnenie týchto záväzkov zo strany Maďarska.
"Čiže už tu vidieť, že tieto pravidlá nie sú len na papieri, ale vytvárajú enormný tlak," poukázal Mikloš. A dodal, že ak o dva mesiace EK opäť skonštatuje tento záver a Rada ho schváli, tak potom bude možné siahnuť na eurofondy.
"Áno, potom budeme môcť siahnuť Maďarsku na eurofondy," potvrdil Mikloš pre TASR. Túto možnosť počas dnešnej tlačovej besedy po ukončení Ecofinu spomenul aj komisár Olli Rehn.
Ivan Mikloš pripomenul, že Budapešť má teraz akési prechodné, dvojmesačné obdobie, na doriešenie tejto záležitosti. A dodal, že Ecofin sa bude maďarským nadmerným deficitom zaoberať aj na svojom rokovaní v marci.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam a videozáznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy