Nemecko je podľa Merkelovej pripravené urýchliť platbu do ESM

Berlín 23. januára (TASR) – Nemecko je pripravené urýchliť svoju platbu do nového európskeho záchranného fondu. Povedala to dnes v Berlíne nemecká kancelárka Angela Merkelová, podľa ktorej Európsky stabilizačný mechanizmus (ESM) s úverovou kapacitou 500 miliárd eur musí byť funkčný "tak rýchlo, ako je to len možné".
ESM by mal nahradiť dočasný euroval, známy aj ako Európsky fond finančnej stability (EFSF), namiesto pôvodne predpokladaného júla 2013 od júla tohto roka.
Merkelová však zatiaľ nesúhlasí s navýšením objemu fondu, na čo dnes po stretnutí s kancelárkou vyzvala šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová. Podľa šéfky MMF rozsiahle fiškálne škrty v krajinách po celej Európe, čo Nemecko presadzuje najviac, len zvýšia riziko recesie. Niektoré krajiny podľa nej skutočne musia urýchlene konsolidovať svoje verejné financie, ale neplatí to pre všetky štáty. Predovšetkým krajiny z jadra eurozóny by podľa nej mali konsolidovať rozpočty menej agresívne, čo by podporilo ekonomiku.
V prejave pred Nemeckou spoločnosťou pre zahraničnú politiku Lagardeová uviedla, že svetová ekonomika sa nachádza v zásadnom bode a je potrebná rýchla a kolektívna akcia. "Čím dlhšie budeme čakať, tým na tom budeme horšie. "Existujú tri imperatívy – zvýšenie rastu, navýšenie obranných mechanizmov a prehĺbenie integrácie." Podľa Lagardeovej nejde o záchranu jednej krajiny alebo regiónu, ale o to, aby sa zabránilo "zostupnej špirále svetovej ekonomiky".
Informovali o tom agentúry AP a Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy