Odbory žiadajú rast platov pre všetkých v nemocniciach

Podľa ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika sa dohodli na príprave nového zákona

Správa „ZDRAVOTNÍCTVO: Odbory žiadajú rast platov pre všetkých v nemocniciach“ doplnená o ďalšie informácie

BRATISLAVA 23. januára (SITA) – Zdravotnícki odborári žiadajú, aby sa platy zvýšili nielen lekárom a sestrám, ale aj ostatným zamestnancom nemocníc. Tých je na Slovensku do 20 tisíc. Odborári by im pritom chceli prilepšiť o 10 %. Aktuálne sa priemerný plat ostatných zamestnancov v zdravotníctve pohybuje od 600 do 800 eur. Podľa šéfa odborárov Antona Szalaya boli doteraz trpezliví, ak sa však našli zdroje na rast miezd lekárov a sestier, mali by sa nájsť aj pre ostatných.

Odborári prišli na pondelkové rokovanie odvetvovej tripartity na Ministerstvo zdravotníctva SR, kde sa hovorilo o navyšovaní platov, aj s návrhom, kde vziať potrebné finančné zdroje. Ako príklad uviedli financie, ktoré ostali z oddlženia nemocníc po zastavení transformácie, ale aj finančnú rezervu 50 mil. eur, ktorú pre rezort zdravotníctva schválili poslanci v parlamente. „Tam sú finančné zdroje, ktoré by sa mohli poskytnúť poskytovateľom, ktorí by následne cez kolektívne zmluvy mohli prilepšiť aj ostatným zamestnancom,“ povedal Szalay.

Odborárov prišlo pred ministerstvo zdravotníctva v presadení uvedenej požiadavky podporiť asi 50 laborantov, fyzioterapeutov a iných zdravotníckych pracovníkov.

Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik v súvislosti s požiadavkou odborárov uviedol, že sa ešte minulý týždeň stretol so zástupcami ostatných zdravotníckych pracovníkov. „My sme sa dohodli, že sa zriadi pracovná skupina, ktorá pripraví zákon,“ informoval minister. Malo by pritom ísť o úplne nový zákon, odmeňovanie týchto pracovníkov by sa teda nemalo riešiť cez zákony o odmeňovaní lekárov či sestier. Pracovná skupina by sa prvýkrát mala zísť ešte v januári, podľa Uhliarika by sa zákon mohol dostať na jar tohto roka minimálne do medzirezortného pripomienkového konania. O jeho osude by tak rozhodovala až nová vláda.

Odborári však s výsledkom rokovaní spokojní neboli. Podľa Szalaya sa nedozvedeli nič zásadné a údajne sa ukázalo, že jediný spôsob, ako v zdravotníctve dosiahnuť svoje oprávnené požiadavky, sú protesty a zastavenie práce. „Keď sa niekto snaží korektne vyjednávať, nedosiahne nič,“ vyhlásil. Aké budú ďalšie kroky odborárov, zatiaľ spresniť nechcel, v súčasnej situácii sa však podľa vlastných slov obáva o kvalitu poskytovania zdravotnej starostlivosti na Slovensku. Szalay poznamenal, že nepožadovali zmenu zákonov, podľa nich sa celý problém dal vyriešiť navýšením zdrojov zo zdravotných poisťovní poskytovateľom.

Na rokovaní odvetvovej tripartity sa hovorilo aj o financovaní rastu platov lekárov a sestier. Zdravotnícke zariadenie sa totiž sťažovali, že na tento krok nemajú zdroje. Prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko odchádzal z rokovania s informáciou, že nemocnie majú dostať od štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne k 1. februáru návrhy nových zmlúv, ktoré by mali čiastočne zohľadniť zvyšovanie miezd lekárov od začiatku toho roka. Stále však nevedia, ako majú zabezpečiť rast platov sestier a druhú etapu zvyšovania platov lekárov od júla aktuálneho roku. O nových zmluvách bude asociácia rokovať s poisťovňou ešte v utorok, na rokovania plánuje vyzvať aj ďalšie zdravotné poisťovne.

Petko sa po rokovaní tripartity vyjadril aj k požiadavke ostatných zamestnancov nemocníc na rast miezd. Považuje ju za oprávnenú, ako však upozornil, zdravotnícke zariadenia združené v Asociácii nemocníc Slovenska nemajú zdroje ani na rast platov lekárov a sestier.

Súvisiace články

Aktuálne správy