Počas 1. polroka 2012 hrozí slovenskej ekonomike recesia

Bratislava 23. januára (TASR) – Medziročný rast priemyselnej produkcie sa na Slovensku v roku 2012 spomalí približne na 4 %. Tvrdí to prognóza vývoja ekonomiky, ktorú pravidelne na začiatku roka zverejňuje Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK).
"V súvislosti s aktuálnym spomalením ekonomickej aktivity v eurozóne je vysoké riziko ekonomickej recesie na Slovensku, a to najmä v prvej polovici roka 2012," informovala dnes SOPK.
Komora ďalej predpovedá, že medziročný nominálny rast spotrebných výdavkov domácností sa v tomto roku spomalí. Dosiahnuť by mal úroveň 2 až 3 %. "Značná časť rastu výdavkov domácností však bude viazaná na opätovný rast regulovaných cien, čo bude obmedzovať možnosti rastu spotreby v ostatných segmentoch," uviedla SOPK.
V rámci slovenského trhu práce podľa komory nedôjde k zlepšeniu hlavných ukazovateľov. Vzhľadom na riziká ekonomického vývoja v eurozóne, na globálnom finančnom trhu a v SR totiž bude možné považovať aj stagnáciu zamestnanosti na Slovensku za pozitívny vývoj. "V dôsledku stagnácie ekonomiky a zamestnanosti v roku 2012 sa tlak na rast miezd v SR nebude zvyšovať, teda priemerné nominálne mzdy v roku 2012 porastú približne rovnakým tempom ako v roku 2011," predpovedala SOPK.
Aj v tomto roku sa bude miera slovenskej inflácie držať nad úrovňou eurozóny. Inflačné tlaky by mali byť v SR intenzívnejšie najmä v dôsledku rastu regulovaných cien od januára 2012. Hlavným rizikovým faktorom inflačnej prognózy je pritom hrozba neočakávaných zmien na svetových komoditných trhoch.
"V prípade realizácie základného scenára stagnácie v Európe a mierneho rastu globálnej ekonomiky je pravdepodobné, že ceny komodít sa v roku 2012 budú pohybovať na rovnakých alebo mierne nižších hodnotách ako v roku 2011, čo by sa zodpovedajúcim spôsobom prejavilo aj na vývoji cien výrobných vstupov," tvrdí SOPK.
Za málo pravdepodobnú označila možnosť, že by Európska centrálna banka (ECB) v roku 2012 pristúpila k zvyšovaniu referenčných sadzieb. V prípade ďalšej eskalácie dlhovej krízy však podľa SOPK hrozí, že pri nových úveroch dôjde k rastu rizikových prirážok bánk. Na Slovensku by sa to mohlo prejaviť v raste úrokových sadzieb o 1 až 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy