Portugalská šedá ekonomika v roku 2010 aj vlani expandovala

Lisabon 22. januára (TASR) – Objem portugalskej šedej ekonomiky v pomere k hrubému domácemu produktu (HDP) v roku 2010 vzrástol až na takmer 25 %. Zadlžená krajina tak prichádza o príjmy z daní. A podľa odborníkov expanzia šedej ekonomiky v Portugalsku, ktoré muselo požiadať o záchranný úver, sa minulý rok ešte zrýchlila, keďže vláda zvýšila dane.
Pod pojmom šedá ekonomika sa skrýva porušenie niektorých etických a morálnych noriem, ktoré je na hrane zákona. Ide napríklad o daňové úniky alebo obchádzanie zákona o clách, ale aj korupciu či protekciu. Ak napríklad drobní podnikatelia či remeselníci ponúknu klientovi zľavu za opravu alebo iné služby, keď od nich nebude chcieť žiadny oficiálny doklad, tento príjem nezdania. Zákazník aj podnikateľ ušetrili, ale štát prišiel o peniaze z daní.
Okrem daňových únikov však šedá ekonomika poškodzuje aj konkurencieschopnosť krajiny, ktorá je tiež slabou stránkou Portugalska. Firmy, ktoré platia dane, sú znevýhodnené v porovnaní s tými, ktorí sa snažia daniam vyhnúť.
Podľa odhadu odborníkov z univerzity v Porto, objem šedej ekonomiky v Portugalsku v roku 2010 vzrástol o 2,5 % na 24,8 % HDP. Údaje za minulý rok sa ešte len začínajú analyzovať. Ale vzhľadom na to, že vláda v roku 2011 zvýšila daň z pridanej hodnoty o 1 % a počet nezamestnaných stúpol, je viac ako pravdepodobné, že aj šedá ekonomika expandovala.
Portugalsko muselo pritom vlani požiadať Európsku úniu a Medzinárodný menový fond o záchranný úver vo výške 78 miliárd eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy