Rast americkej ekonomiky v 4. kvartáli sa pravdepodobne zrýchlil

Washington 22. januára (TASR) – Tempo rastu americkej ekonomiky sa v posledných troch mesiacoch 2011 pravdepodobne zrýchlilo vďaka tomu, že spotrebitelia viac utrácali a firmy si naplnili sklady. Predpovedajú analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg.
Podľa ich dohadov sa hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov v 4. kvartáli 2011 zvýšil medziročne o 4 %. Na porovnanie, v predchádzajúcom 3. štvrťroku vzrástol o 1,8 %. Oficiálne štatistiky zverejní ministerstvo obchodu 27. januára.
Nezamestnanosť v USA síce mierne, ale vytrvalo klesá a v decembri sa znížila na takmer trojročné minimum 8,5 % z novembrových 8,6 %. Spotrebitelia vďaka zlepšujúcim sa vyhliadkam ochotnejšie utrácali, a to nielen za vianočné darčeky. V závere roka totiž ožil aj predaj áut.
Výdavky domácností, ktoré sa podieľajú zhruba 70 % na celkovom výkone ekonomiky, v období október-december stúpli medziročne o 2,4 %. A automobilky a díleri v sledovanom období predali zákazníkom 13,4 milióna osobných aj nákladných vozidiel. Na porovnanie, v 3. štvrťroku 2011 to bolo 12,4 milióna áut. Tieto výsledky signalizujú, že aj rast americkej ekonomiky sa v 4. kvartáli zrýchlil.

Súvisiace články

Aktuálne správy