MMF zníži odhad rastu svetovej ekonomiky v tomto roku na 3,3 %

Washington 22. januára (TASR) – Medzinárodný menový fond (MMF) zníži odhad rastu svetovej ekonomiky v tomto roku na 3,3 % z pôvodne očakávaných 4 %, tvrdia britské noviny Daily Telegraph s odvolaním sa na pripravovanú prognózu, ktorú sa im podarilo získať ešte pred jej zverejnením na budúci týždeň.
Podľa tohto dokumentu fond predpovedá, že hrubý domáci produkt (HDP) Talianska tento rok klesne o 2,2 % a výkon španielskej ekonomiky sa zníži o 1,7 % v dôsledku úsporných opatrení, ktoré musia obe krajiny zavádzať, aby zredukovali svoje dlhy.
"Globálnu ekonomiku ohrozuje rastúce napätie v eurozóne," konštatuje údajne fond vo svojej prognóze, podľa ktorej sa aj HDP eurozóny v tomto roku zníži o 0,5 %. V predchádzajúcom odhade pritom fond ešte očakával, že sa HDP menovej únie zvýši o 1,1 %.
Čo sa týka ďalších veľkých ekonomík, Británii predpovedá MMF tento rok rast o 0,6 %, Spojeným štátom o 1,8 % a Číne o 8,2 %.
Fond tiež vyzýva Európsku centrálnu banku, aby zvýšila likviditu a pomohla tak zabrániť prehĺbeniu krízy eurozóny.
Daily Telegraph v závere článku upozorňuje, že ide o pracovnú verziu a je preto možné, že čísla v konečnej verzii sa budú trochu líšiť.
Svetová banka zverejnila svoj odhad vývoja globálnej ekonomiky už tento týždeň a predpovedá, že tempo jej rastu sa v roku 2012 spomalí na 2,5 % z vlaňajších 3,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy