I. Mikloš sa s M. Dzurindom rozprával o Gorile iba raz

Bratislava 22. januára (TASR) – Minister financií Ivan Mikloš sa o kauze Gorila rozprával s ministrom zahraničných vecí Mikulášom Dzurindom (obaja z SDKÚ-DS) len raz a to v roku 2008, keď mu bývalý premiér oznámil, "že niečo také poletuje". Vraj ho navštívil novinár Tom Nicholson. Druhú informáciu o Gorile dostal Mikloš v roku 2010 od šéfa SaS Richarda Sulíka pri nominácii Anny Bubeníkovej do Fondu národného majetku. Povedal do dnes v diskusnej relácii televízie Markíza Na telo.
"Pán predseda Sulík ma informoval, že exituje nejaký dokument, ktorý má byť údajným prepisom údajných odposluchov, ktorý vraj má hovoriť o tom, že pani Bubeníková je zapletená do nejakých korupčných problémov," povedal Mikloš. Dodal, že s Bubeníkovou sa potom stretol, ktorá mu mala povedať, že informácie nie sú pravdivé, čo uviedla aj polícii. Mikloš odmietol, že by politici zlyhali, keď o prípade mlčali od roku 2006. Podľa neho zlyhala polícia, pretože podozrenia za šesť rokov nevyšetrila.
Šéf poslaneckého klubu SaS Jozef Kollár neverí, že by čelní predstavitelia SDKÚ nevedeli o podozrení z prepojenia finančnej skupiny a politikov vzhľadom na to, že sa potvrdilo, že v roku 2006 o tom tajná služba informovala vtedajšieho premiéra Dzurindu. "V tejto kauze sú ohrozené základné fundamenty a charakter tohto štátu," vyhlásil. Myslí si, že Mikloš a Dzurinda by mali odísť z politiky. "Rozlišujme trestno-právnu rovinu, pretože si budeme musieť počkať na výsledky vyšetrovania, a rovinu morálno-etickú," povedal Kollár.
Podľa neho sa v súvislosti s kauzou Gorila vyvíja "fialová koalícia". Pripomenul, že predseda Smeru-SD Robert Fico doposiaľ neodpovedal, či bol v inkriminovanom byte na Vazovovej ulici. Dzurinda podľa neho na jednej strane hovorí, že Gorila sa má vyšetriť a na druhej strane nadáva ministrovi vnútra Danielovi Lipšicovi do bláznov. "Ako je možné uveriť slovám Mikuláša Dzurindu?" pýtal sa Kollár. Mikloš Dzurindovu reakciu v televíznej diskusii obhajoval, pretože Lipšic podľa neho kauzu politicky zneužíva. Fialovú koalíciu medzi Smerom a SDKÚ odmietol. Zopakoval, že kauza má byť dôsledne vyšetrená a preto by mal byť Jozef Čentéš vymenovaný za generálneho prokurátora. Kauza Gorila pre Mikloša nie je dôvodom na odchod z politiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy