Monti chce zvýšiť úverovú kapacitu ESM na 1 bilión eur

Berlín 22. januára (TASR) – Taliansky premiér Mario Monti chce, aby sa úverová kapacita trvalého záchranného fondu zdvojnásobila na 1 bilión eur, píše vo svojom najnovšom vydaní nemecký časopis Der Spiegel bez uvedenia zdroja.
Monti argumentuje, že takéto zvýšenie prostriedkov v Európskom stabilizačnom mechanizme (ESM), ktorý by mal v polovici tohto roka nahradiť dočasný euroval, vytvorí dôveru v spoločnú menu. Taliansky premiér už o svojom želaní informoval nemeckú vládu.
Podľa časopisu aj Montiho krajan, prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi, súhlasí s názorom, že efektívna úverová kapacita ESM by mala byť väčšia ako plánovaných 500 miliárd eur. Domnieva sa, že finančné prostriedky, ktoré zostanú v dočasnom Európskom fonde finančnej stability po vyčerpaní úverov pre Írsko a Portugalsko, by sa potom mali previesť do trvalého fondu ESM.
Návrh zmluvy o založení ESM bude jedným z bodov pondelkovej (23.2.) schôdze ministrov financií eurozóny a musia ho schváliť aj lídri Európskej únie na nadchádzajúcom summite 30. januára.

Súvisiace články

Aktuálne správy