Skoro každý Slovák si za hranice vezme platobnú kartu

Podľa prieskumu MasterCard si kartu berie so sebou do zahraničia 90 % Slovákov, no len 34 % z nich s ňou platí.

Na zahraničnú cestu si so sebou berie platobnú kartu celkovo 90 % Slovákov. Ako ďalej vyplynulo z prieskumu spoločnosti MasterCard, ktorý si nechala urobiť u výskumnej firmy GfK, cestovanie s kartou preferujú na Slovensku najviac ľudia vo veku 30 až 49 rokov, a to v 93 %. „Skoro každý Slovák si za hranice vezme platobnú kartu, ale približne len jedna tretina z nich kartu použije na úhradu svojich nákupov,“ povedal generálny riaditeľ MasterCard Europe pre Maďarsko, Slovensko a Slovinsko Andras Hemberger.

Prieskum sa uskutočnil vo všetkých regiónoch Slovenska od 6. do 20. júna 2011 a celkovo sa urobilo 780 kompletných rozhovorov. Respondenti si mohli aj vybrať jednu z možností, ktorú považujú za výhodu pri platbe kartou v zahraničí. Najviac z nich, 86 %, uviedlo, že výhodou je akceptácia karty na mnohých miestach. Výhodnejší výmenný kurz pri výbere peňazí z bankomatu alebo pri platbe kartou v zahraničí považuje za pozitívum zhruba polovica ľudí. Medzi výhody priradili aj to, že netreba platiť žiadne poplatky za platenie kartou v zahraničí, ako aj to, že karta je chránená proti zneužitiu.

Spoločnosť MasterCard Europe je subjekt zodpovedný za riadenie obchodnej činnosti MasterCard Worldwide v Európe. Ako poskytovateľ licencií, spracovateľ a poradca, spoločnosť MasterCard rozvíja a uvádza na trh platobné riešenia. Spracováva každoročne viac než 18 miliárd platieb a poskytuje analytické a poradenské služby množstvu finančných inštitúcií a obchodníkov. Prostredníctvom svojho portfólia značiek, medzi ktoré patrí MasterCard®, Maestro® a Cirrus®, slúži MasterCard Worldwide spotrebiteľom a podnikom vo viac než 210 krajinách.

Súvisiace články

Aktuálne správy