Ceny ropy v závere týždňa výrazne klesli

New York 21. januára (TASR) – Ceny ropy v závere obchodného týždňa klesli v dôsledku neistej situácie okolo výmeny gréckych dlhopisov, a tiež pre obavy zo spomalenia priemyselnej výroby v Číne a slabý dopyt po komodite v USA.
Pomalý štart čínskeho výrobného sektora v úvode roka mal negatívny vplyv nielen na cenu ropy, ale aj medi. Navyše štatistiky odhalili, že dopyt po benzíne v USA je slabý, čo naznačuje, že americká ekonomika nie je na tom až tak dobre, ako sa pôvodne zdalo. Dlhová situácia v Európe vyvoláva otázniky nad spotrebou ropy na starom kontinente. Tieto všetky faktory prevážili aj obavy o dodávky komodity z oblasti Perzského zálivu po sprísnení sankcií proti Iránu.
Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou vo februári uzavrel tento týždeň obchodovanie pri cene 98,46 USD, čo je o 1,93 USD menej ako v predchádzajúci deň. Počas piatkového (20.1.) obchodovania sa jeho cena nakrátko prepadla na 98,92 USD za barel. Za celý uplynulý týždeň sa cena WTI znížila o 24 centov.
Severomorská ropná zmes Brent v piatok zlacnela o 1,69 USD na 109,42 USD/barel. Za týždeň jej cena klesla o 58 centov.

Súvisiace články

Aktuálne správy