Priame dane a sociálna politika by mali zostať na národnej úrovni

Bratislava 21. januára (TASR) – Priame dane a sociálna politika by mali zostať na národnej úrovni. Centralizácia Európy by sa ich nemala dotknúť. Myslí si to poslanec Národnej rady SR a šéf parlamentného európskeho výboru Ivan Štefanec. Tento názor prezentoval aj predstaviteľom Talianska počas tohtotýždňovej pracovnej návštevy Ríma.
Taliani sú podľa neho v tejto otázke viac probruselskí ako Slovensko. "Osobitne som zdôraznil otázku priamych daní a sociálnej politiky, kde to Taliani vidia viac v centralizácii, my skôr v národných kompetenciách," povedal pre TASR Štefanec. Napríklad rozhodnutia o veku odchodu do dôchodku by podľa neho mali zostať v kompetencii členského štátu. "Pretože priemerná dĺžka života je v každej krajine iná," vysvetlil.
Dôležité je podľa neho dopracovať dôchodkový systém tak, aby nebol deficitný. "Aby nevytváral straty, na ktoré sa všetci musia skladať. Ľudia si zaslúžia aj seriózne dôchodky, na druhej strane sa k nim nevieme dopracovať inak ako, že si ľudia budú šetriť sami na seba," vysvetlil šéf európskeho výboru.
Taliani podľa jeho slov na rokovaniach priznali, že dlhodobo otázku veku odchodu do dôchodku neriešili a teraz museli prijať radikálne opatrenia, ktoré vyvolali sociálne nepokoje. "Pre nás je z toho poučenie, že je to potrebné riešiť priebežne, aby sme nedospeli do stavu, kedy sa to bude musieť riešiť skokovito. Vieme, že u nás problém nastane po roku 2020. Dovtedy je potrebné to riešiť, aby sme neboli prekvapení," povedal Štefanec.

Súvisiace články

Aktuálne správy