Kampaň k druhému pilieru sa môže rozbehnúť vďaka úspešnej e-aukcii

Bratislava 20. januára (TASR) – Vďaka vyjednanej zľave vo výške až 69.100 eur sa už túto sobotu môže rozbehnúť informačná kampaň k zmenám v druhom dôchodkovom pilieri. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR tak plní svoj sľub, že urobí v rámci svojich možností všetko preto, aby občania dostali čo najviac informácií a vedeli sa správne rozhodnúť, ako naložiť so svojimi úsporami.
Pre obmedzené finančné zdroje sa MPSVR SR rozhodlo pripraviť kampaň vlastnými silami. Na svojej domácej webstránke zverejnilo veľmi jednoducho a zrozumiteľne formulované otázky a odpovede, týkajúce sa zmien v druhom pilieri, aj s odporúčaním, aký fond je pre koho vhodný, aké sú riziká a výhody pri rôznych typoch investícií a mnohé ďalšie.
Aby sa tieto informácie dostali naozaj ku každému sporiteľovi, rozhodlo sa MPSVR SR podporiť informovanosť aj inzerciou vo vybraných tlačených médiách. Na kampaň mohlo použiť zo svojho rozpočtu len 40-tisíc eur.
Samotná inzercia by však podľa cenníkov médií vyšla až na 109.408 eur, preto ministerstvo začalo vyjednávanie s vydavateľstvami a podarilo sa mu dohodnúť na celkovej sume za inzerciu vo výške 46.320 eur. Napokon sa ešte rozhodlo pre využitie elektronickej aukcie, kde nastavilo latku na 46.500 eur. Aukcie sa zúčastnilo šesť záujemcov, ktorí napokon cenu ešte znížili na konečných 40.300 eur.
Vďaka tomu počnúc sobotou 21. januárom 2012 sa v denníkoch začnú objavovať inzeráty upozorňujúce čitateľov na skutočnosť, že v druhom pilieri došlo k legislatívnym zmenám a že tieto sa dotknú úspor všetkých sporiteľov. Inzeráty vyzývajú občanov, aby sa o tieto zmeny zaujímali a hľadali odpovede na svoje otázky na webe MPSVR SR www.employment.gov.sk/2p.

Ako prebiehalo verejné obstarávanie:

MPSVR SR najskôr urobilo súťaž na podlimitnú zákazku na poskytnutie „Reklamných a súvisiacich služieb". Okrem štandardného zverejnenia oznámenia vo vestníku ÚVO http://www.e-vestnik.sk/#EVestnik/Detail/27994 , zverejnilo súťažné podklady v elektronickej podobe na svojej internetovej stránke a tieto boli 24 hodín nepretržite komukoľvek prístupné. Nebolo teda potrebné žiadať o ich získanie.

Do súťaže sa prihlásilo 11 uchádzačov. So všetkými uchádzačmi, ktorí splnili podmienky účasti (bolo ich 8), boli podpísané rámcové dohody, ktoré sú zverejnené v centrálnom registri zmlúv.
http://www.crz.gov.sk/index.php?ID=114394&art_zs2=&art_predmet=&art_i co=&art_suma_spolu_od=&art_suma_spolu_do=&art_datum_zverejnene_od=05.01.2012&art_datum_zverejnene_do=05.01.2012&art_rezort=114533&art_zs1=ministerstvo&nazov=&art_ico1=&odoslat=Vyh%C4%BEada%C5%A5

Keďže kampaň k II. pilieru patrí pod reklamné služby, MPSVR SR využilo spomenutú rámcovú zmluvu a v súvislosti s e-aukciou oslovilo všetkých 8 spoločností. Záujem prejavilo 6 z nich. Aukcia sa uskutočnila v stredu 18. 1. 2012. Objednávka bola úspešným uchádzačom potvrdená v piatok 20. 1. 2012 v dopoludňajších hodinách.

Meno víťaza elektronickej aukcie MPSVR SR zverejní presne v súlade so zákonom do 14 dní od potvrdenia objednávky. Ostatných účastníkov, s ktorými bola podpísaná rámcová zmluva, zákon ministerstvu zverejniť nedovoľuje. A to konkrétne paragraf 44 zákona o verejnom obstarávaní. ((2) Verejný obstarávateľ a obstarávateľ neposkytne informácie týkajúce sa zadávania zákazky, uzavierania rámcových dohôd alebo zaradenia do dynamického nákupného systému, ak by ich poskytnutie bolo v rozpore so zákonom, s verejným záujmom alebo by mohlo poškodiť oprávnené záujmy iných osôb, alebo by bránilo čestnej hospodárskej súťaži.)

MPSVR SR má vlastnú skúsenosť, kedy sa spoločnosti zúčastňujúce sa verejného obstarávania medzi sebou dohodli, vytvorili kartel a z ceny v e-aukcii nespustili ani cent.

Slavomíra Sélešová
hovorkyňa MPSVR SR

UPOZORNENIE:
TASR zverejňuje vyhlásenia, stanoviská, oznámenia v pôvodnom znení, dodanom zadávateľom, bez redakčnej úpravy. V zmysle § 5, ods. 2 zákona č. 167/2008 Z. z. o periodickej tlači a agentúrnom spravodajstve TASR nezodpovedá za obsah týchto informácií. Zverejňovanie vyhlásení, stanovísk a oznámení orgánov verejnej moci vykonáva TASR v zmysle § 3, ods. 5 zákona č. 385/2008 Z. z. o Tlačovej agentúre Slovenskej republiky ako službu vo verejnom záujme.

Súvisiace články

Aktuálne správy