Miera nezamestnanosti v SR v decembri mierne vzrástla na 13,59 %

Bratislava 20. januára (TASR) – Počet nepracujúcich Slovákov v decembri minulého roka podľa štatistík Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) SR mierne stúpol. Miera evidovanej nezamestnanosti dosiahla 13,59 %, čo znamená medzimesačný nárast o 0,26 percentuálneho bodu (p. b.).
„Nezamestnanosť v decembri ovplyvňujú najmä negatívne javy ako úbytok sezónnych prác, ukončovanie pracovných pomerov na čas určitý či návrat občanov zo zahraničia,“ vysvetlilo ústredie. Podľa ním dnes zverejnenej štatistiky bolo v poslednom mesiaci roka 2011 na úradoch práce evidovaných 399.800 uchádzačov o zamestnanie.
V dvanástom mesiaci roka pribudlo do evidencie úradov práce 26.756 osôb, pričom najviac 10.787 patrilo do skupiny bez predchádzajúceho pracovného zaradenia. Ďalej v tisíckach pribudli pomocní a nekvalifikovaní pracovníci či remeselníci. „Prítoky v týchto profesiách potvrdzujú ukončovanie sezónnych prác,“ dodalo ústredie.
Naopak, z evidencie odišlo 20.078 osôb. V tomto prípade išlo o Slovákov, ktorí si našli prácu alebo ich úrady práce vyradili z evidencie. „Z toho viac ako polovica, teda 10.933 osôb, preto, lebo si našli trvalé zamestnanie,“ dodal ÚPSVaR s tým, že najviac k tomu prispeli automobilový priemysel, obchod a IT sektor.

Súvisiace články

Aktuálne správy