Írsko plní podmienky záchranného úveru, dostane ďalšiu splátku

Dublin 19. januára (TASR) – Írsko vlani splnilo podmienky záchranného úveru a po zavedení úsporných opatrení znížilo rozpočtový schodok tak, ako sa zaviazalo. Oznámili to dnes zástupcovia jeho veriteľov – Európskej únie (EÚ), Medzinárodného menového fondu (MMF) a Európskej centrálnej banky (ECB), tzv. trojky.
Podľa najnovších výsledkov Írsko v roku 2011 stlačilo deficit v rozpočte dokonca viac, ako od neho žiadali veritelia, a to na 10 % hrubého domáceho produktu (HDP) namiesto 10,6 % HDP z 32 % HDP v roku 2010. To znamená, že dostane ďalšiu, v poradí piatu splátku v hodnote 9,7 miliardy eur zo záchranného úveru v celkovej výške 67,5 miliardy eur.
Írsko už odčerpalo z pôžičky 38,2 miliardy eur, čo znamená, že mu zostáva menej ako polovica z celkovej sumy na financovanie štátu do konca roka 2013, kedy by malo byť schopné vrátiť sa na peňažné trhy.
Veritelia dnes upozornili vládu v Dubline, že tento rok môže očakávať len veľmi mierny rast hospodárstva približne o 0,5 %, čo je zhruba polovica z pôvodne odhadovanej expanzie. To Írsku sťaží jeho snahu o zníženie rozpočtového schodku v tomto roku na 8,6 % HDP.
Podľa dohody s veriteľmi Írsko by malo do roku 2015 stlačiť deficit verejných financií na 3 % HDP. Tento cieľ môže dosiahnuť len vtedy, ak bude jeho ekonomika pokračovať v raste, čo nebude vzhľadom na dlhovú krízu ľahké, keďže Írsko je závislé od vývoja situácie na svojich dvoch najväčších exportných trhoch: USA a Británie.
Írsko má po Nemecku druhý najväčší obchodný prebytok v rámci EÚ. Vďaka nízkej 12,5-% firemnej dani, čo je zhruba polovica z priemernej dane v západnej Európe, si v tejto krajine mnohé medzinárodné firmy otvorili svoje centrály.
Dublin zatiaľ odoláva tlaku Francúzska a Nemecka, ktorým sa írska firemná daň nepáči a chcú zelený ostrov prinútiť, aby ju zvýšil. Podpredseda vlády Eamon Gilmore v tejto súvislosti vyhlásil, že Írsko si nenechá diktovať od iných štátov, aká má byť výška daní v krajine.

Súvisiace články

Aktuálne správy