ECB nemôže nakupovať dlhopisy krajín eurozóny donekonečna

Berlín 19. januára (TASR) – Európska centrálna banka (ECB) nemôže svoj program nákupu dlhopisov na podporu zadlžených krajín eurozóny uplatňovať donekonečna. Povedal to dnes člen Výkonnej rady ECB Jörg Asmussen, ktorý zároveň dodal, že hlavná zodpovednosť za riešenie dlhovej krízy leží na pleciach európskych vlád.
Postoj Asmussena, ktorý do vedenia ECB nastúpil na začiatku tohto roka, je v súlade s názormi prezidenta ECB Maria Draghiho, ktorý pred časom uviedol, že program nákupu dlhopisov "nie je nekonečný, ani večný". Nie je však vyslovene ani v rozpore s názormi iných nemeckých finančníkov, ktorí majú voči programu výhrady. Práve pre nesúhlas s týmto programom rezignovali minulý rok na svoj post najskôr šéf nemeckej centrálnej banky Axel Weber a ku koncu roka aj hlavný ekonóm ECB Jürgen Stark. Podľa nich tým banka už zasahuje do fiškálnej politiky a odkláňa sa od svojej základnej úlohy udržiavania cenovej stability.
V rozhovore pre rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk Asmussen povedal, že nepredpokladá, že by program mohol vytvárať inflačné tlaky a ECB má mandát na to, aby prispela k stabilizácii finančných trhov. "Je to však mandát, ktorý má svoje limity," dodal Asmussen. "Program nákupu dlhopisov nemôže trvať donekonečna. Hlavná zodpovednosť za riešenie dlhovej krízy eurozóny leží na pleciach vlád," dodal Asmussen.

Súvisiace články

Aktuálne správy