Za znížením ratingu SR je najmä pád vlády a predčasné voľby

Za minulotýždňovým znížením ratingu Slovenska agentúrou Standard & Poor's je predovšetkým pád vlády, predčasné voľby a v dôsledku toho neuskutočnenie viacerých dôležitých reforiem.

Bratislava 19. januára (TASR) – Za minulotýždňovým znížením ratingu Slovenska agentúrou Standard & Poor’s je predovšetkým pád vlády, predčasné voľby a v dôsledku toho neuskutočnenie viacerých dôležitých reforiem. Myslí si to minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) a v tejto súvislosti odmieta interpretáciu SaS, že za nižším ratingom je súhlas SR s posilnením dočasného eurovalu.
"Je to najmä nestabilná politická situácia, ktorá spôsobila, že v štyroch oblastiach sme nemohli naplniť zámery, ktoré ak by nedošlo k predčasným voľbám, boli by naplnené," pripomenul Mikloš. Za potrebné, avšak neprijaté opatrenia označil zmeny v dôchodkovom systéme, odvodovú reformu, transformáciu nemocníc a dodržanie stanoveného strednodobého plánu znižovania deficitu verejných financií.
Spoločným menovateľom všetkých týchto príčin je podľa neho pád vlády a predčasné voľby. "Preto mi pripadá veľmi pikantné a zvláštne, keď strana SaS, ktorá položila vlastnú vládu, interpretuje zníženie ratingu tak, ako to interpretuje. Ide o trápne zavádzanie zo strany SaS," vytkol bývalému koaličnému partnerovi. Práve liberáli sa ako jediná koaličná strana vlani v októbri zdržali hlasovania o posilnení eurovalu, čoho dôsledkom bolo nevyslovenie dôvery vláde Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) parlamentom.
Nepravdivosť tvrdení SaS podľa Mikloša potvrdzuje aj samotná S&P. Agentúra totiž v dôvodoch na zníženie ratingu deviatich krajín eurozóny, vrátane Slovenska, kritizuje, že kroky európskych lídrov nie sú dostatočne razantné. "Interpretácie SaS sú účelové, falošné a nepravdivé a snažia sa len zakryť ich vlastné zlyhanie, čo sa týka povalenia vlastnej vlády a politickej nestability, ktorá z toho vyplýva, a teda aj nenaplnenia potrebných opatrení, ktoré by stabilizovali verejné financie a uskutočnili potrebné reformy," zdôraznil Mikloš.
Predseda liberálov Richard Sulík v stredu (18.1.) vyhlásil, že SaS minulotýždňové zníženie ratingu deviatich krajín eurozóny vrátane Slovenska neprekvapilo, keďže ide o priamy dôsledok prijímania zlých rozhodnutí v SR aj na európskej úrovni. Za znížením ratingu Slovenska stoja podľa SaS dve veci – vlaňajší súhlas s posilnením eurovalu, ako aj poľavenie v konsolidácii verejných financií pred predčasnými parlamentnými voľbami.

UPOZORNENIE:
TASR ponúka k správe zvukový záznam, fotoreportáž a videozáznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy