MMF odhaduje, že potrebuje zvýšiť úverovú kapacitu o 600 miliárd USD

Washington 18. januára (TASR) – Medzinárodný menový fond (MMF) odhaduje, že potrebuje zvýšiť svoje finančné rezervy o 600 miliárd USD (467,62 miliardy eur), aby mal dostatok prostriedkov na záchranu zadlžených štátov eurozóny. Agentúre Reuters to dnes prezradil zdroj z MMF, ktorý nechcel byť menovaný.
Podľa tohto zdroja sumu 500 miliárd USD by fond vyčlenil na úvery a zvyšných 100 miliárd USD by malo slúžiť ako "ochranný nárazník".
Fond má momentálne na úvery 385 miliárd USD. Obáva sa však, že ak sa podmienky vo svetovej ekonomike v nasledujúcich dvoch rokoch výrazne zhoršia, bude jej chýbať zhruba 1 bilión USD, preto chce zvýšiť svoju úverovú kapacitu na 885 miliárd USD.
Lídri eurozóny sľúbili, že poskytnú fondu finančnú injekciu vo výške 150 miliárd eur. Ďalšie peniaze by chcel fond získať od štátov G20 (20 najväčších svetových ekonomík). USA však už oznámili, že nemajú v pláne poskytnúť MMF bilaterálnu pôžičku. Fond teraz vyvíja tlak najmä na Čínu, Brazíliu, Rusko, Indiu, Japonsko a vývozcov ropy, aby mu pomohli doplniť financie.
Zástupcovia G20 sa dnes schádzajú v Mexiku, kde sa uskutočnia predbežné rokovania o zvýšení úverovej kapacity MMF.
Generálna riaditeľa fondu Christine Lagardeová sa v utorok 17. januára stretla s predstavenstvom MMF, aby posúdili, či globálny poskytovateľ úverov potrebuje dodatočné finančné prostriedky pre efektívny boj s dlhovou krízou eurozóny. Vedenie fondu preskúma všetky možnosti, ako zvýšiť jeho "palebnú silu".
MMF okrem toho upozornil, že vo svojej prognóze, ktorú sa chystá zverejniť 24. januára, zníži odhad rastu globálnej ekonomiky v roku 2012. A práve pokles výkonu svetového hospodárstva vyvoláva obavy, že sa počet krajín, ktoré budú potrebovať finančnú pomoc, zvýši, najmä, ak kapitálové trhy "zamrznú".
Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy