Nemecko aj Portugalsko predali dlhopisy s nižšími výnosmi

Berlín/Lisabon 18. januára (TASR) – Nemecko dnes predalo dvojročné dlhopisy s rekordne nízkym výnosom. Po nemeckých cenných papieroch je veľký dopyt, keďže krajina si udržala najvyššiu ratingovú známku a investori považujú jej dlhopisy za "bezpečný prístav" pre svoje peniaze.
Ratingová agentúra Standard & Poor’s (S&P) totiž minulý týždeň zhoršila rating deviatim štátom eurozóny, vrátane Francúzska a Rakúska, ktoré mali dovtedy najvyššiu známku AAA.
Podľa údajov Bundesbanky získalo Nemecko 3,44 miliardy eur z dnešnej aukcie dlhopisov splatných v decembri 2013. Pôvodne chcelo predať dlhopisy za 4 miliardy eur, ale hoci dostalo ponuky za 7,59 miliardy eur, rozhodlo sa predaj ukončiť pri nižšej sume.
Priemerný výnos z obligácií pritom klesol na 0,17 % z 0,29 % pri predchádzajúcej decembrovej aukcii a dopyt 2,2-násobne prevýšil ponuku.
Aj Portugalsku, ktoré muselo vlani požiadať o záchranný úver, sa dnes podarilo získať z predaja krátkodobých pokladničných poukážok cieľovú sumu 2,5 miliardy eur a s priaznivejšími výnosmi ako pri predchádzajúcej aukcii. A to aj napriek tomu, že S&P minulý týždeň krajine znížila rating.
Agentúra pre riadenie dlhu v Lisabone dnes predala obligácie splatné v decembri 2012 za 1,25 miliardy eur s priemerným výnosom 4,986 %, čo je menej ako 5,902 % pri predchádzajúcej aukcii 11-mesačných dlhopisov v apríli 2011. Dopyt po nich bol 2,1-násobne väčší ako ponuka.
Okrem toho agentúra získala 754 milióna eur z aukcie šesťmesačných dlhopisov. Priemerný výnos z nich klesol na 4,74 % z 5,35 % v novembri 2011 a dopyt trojnásobne prevýšil ponuku.
Zvyšných 496 miliónov eur Lisabonu vyniesla aukcia trojmesačných pokladničných poukážok so stagnujúcim výnosom 4,345 %, pričom dopyt bol 4,1-násobne vyšší ako ponuka.
Informovali o tom agentúra DPA a RTTNews.

Súvisiace články

Aktuálne správy