Zníženie ratingu SaS neprekvapilo, ide o dôsledok zlých rozhodnutí

Minulotýždňové zníženie ratingu deviatich krajín eurozóny vrátane Slovenska agentúrou Standard & Poor's stranu SaS neprekvapilo, keďže ide o priamy dôsledok prijímania zlých rozhodnutí v SR aj na európskej úrovni.

Bratislava 18. januára (TASR) – Minulotýždňové zníženie ratingu deviatich krajín eurozóny vrátane Slovenska agentúrou Standard & Poor’s stranu SaS neprekvapilo, keďže ide o priamy dôsledok prijímania zlých rozhodnutí v SR aj na európskej úrovni. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil šéf liberálov Richard Sulík.
"Zníženie ratingu je vážna a nebezpečná vec, má priamy finančný dopad vo forme vyšších úrokov. Tieto peniaze logicky budú chýbať, či už v zdravotníctve alebo školstve," avizoval.
Liberáli preto odmietajú zľahčovanie tejto udalosti odvolávaním sa na to, že podobný osud ako Slovensko postihol aj iných členov eurozóny. "Je to logické, lebo aj iné krajiny súhlasili s rozšírením eurovalu a hospodária zle. To neoprávňuje Slovensko a slovenských politikov hospodáriť nezodpovedne," zdôraznil.
Za znížením ratingu SR stoja podľa SaS dve veci – vlaňajší súhlas s posilnením eurovalu, ako aj poľavenie v konsolidácii verejných financií pred predčasnými parlamentnými voľbami. Priamym dôsledkom týchto zlých rozhodnutí je podľa Sulíka skutočnosť, že kým pred rokom si Slovensko na finančných troch požičiavalo za 3,6 %, tesne pred znížením ratingu to bolo už za 4,7 %. "Každý jeden percentuálny bod znamená 80 miliónov eur vyšších úrokov," vyčíslil líder SaS.
Liberáli zároveň odmietajú kritiku zo strany predsedu SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu, ktorý dnes označil vlaňajšie hlasovanie SaS proti navýšeniu eurovalu za "totálnu avantúru". "Avantúrou a smiechom sú vyhlásenia Mikuláša Dzurindu o tom, ako hľadá riešenia, ktoré budú stáť slovenských daňových poplatníkov čo najmenej. Mikuláš Dzurinda nikdy nič nehľadal, vždy len kopíroval a odsúhlasoval riešenia, ktoré prichádzali z Bruselu," vytkol mu šéf poslaneckého klubu SaS Jozef Kollár.
Zároveň zopakoval kritický postoj strany k vstupu Slovenska do trvalého Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM), ktorý by mal v polovici tohto roka nahradiť dočasný euroval. "Po parlamentných voľbách SaS nepodporí vstup SR do permanentného eurovalu, ktorý nebude len o zárukách, ale aj o hotovosti," avizoval Kollár.

Súvisiace články

Aktuálne správy