Čínska ratingová agentúra očakáva tento rok zhoršenie situácie v Európe

Peking 18. januára (TASR) – Objem dlhov bohatých krajín sveta, najmä európskych, sa v tomto roku dostane "na ešte menej udržateľnú úroveň". Uviedla to dnes čínska ratingová agentúra Dagong Global Credit Rating. Podľa jej správy o vyhliadkach ekonomiky v roku 2012 bude dlhová kríza v eurozóne "pretrvávať a bude naďalej komplikovaná" a mohla by prerásť do menovej krízy.
Agentúra uviedla, že súčasné systémy na záchranu európskych ekonomík, vrátane dočasného eurovalu EFSF v objeme 440 miliárd eur a neskoršieho trvalého eurovalu ESM s počiatočnou kapacitou 500 miliárd eur sú nedostatočné a Európska centrálna banka (ECB) by mala začať hrať väčšiu úlohu.
Dagong je relatívne nová ratingová agentúra, ktorá prvý rating zverejnila v júli 2010. Jej hodnotenie 72 krajín sveta investori mimo Číny zatiaľ príliš nevyužívajú, no agentúra sa plánuje stať konkurenciou súčasným trom hlavným hráčom na trhu – Standard & Poor’s, Fitch a Moody’s.
Aj keď niektoré jej hodnotenia sú zvláštne, napríklad USA hodnotí na úrovni A, zatiaľ čo Českú republiku o stupeň vyššie (A+), jej nedávne zníženie ratingu niektorým krajinám eurozóny sa ukázalo ako veľmi prezieravé. Dagong totiž znížil rating Taliansku a Francúzsku už mesiac predtým, než takýto krok urobila minulý týždeň Standard & Poor’s. Tá okrem nich znížila rating aj ďalším siedmim štátom eurozóny.

Súvisiace články

Aktuálne správy