Slovensko nezaváha a ratifikuje trvalý euroval

Bratislava 18. januára (TASR) – Slovensko po marcových parlamentných voľbách nezaváha a ratifikuje Európsky stabilizačný mechanizmus (ESM), teda nástupcu súčasného dočasného eurovalu. Minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS) si vie predstaviť, že sa tak stane už na slávnostnej schôdzi parlamentu, prípadne prvej pracovnej. Uviedol to na dnešnej tlačovej konferencii, na ktorej informoval o svojej utorkovej (17.1.) pracovnej návšteve Nemecka.
Podľa neho hlasovanie SaS o navýšení dočasného eurovalu, pre ktoré vlani v októbri padla vláda Ivety Radičovej (SDKÚ-DS), vyzerá v súčasnosti ako totálna avantúra. "Musíme ratifikovať ESM. Záleží od každej parlamentnej politickej strany, ako sa k týmto najvážnejším témam postavia," upozornil.
Aktuálnu situáciu v Grécku, ktoré je už mesiace na pokraji bankrotu, označil za vážnu. Ďalšie garancie v dočasnom eurovale pre Atény však neprichádzajú do úvahy, pokiaľ si táto krajina nesplní svoje povinnosti. "Za Grékov nikto ich domácu úlohu neurobí. My Slováci nebudeme s ďalšou tranžou v dočasnom eurovale súhlasiť, pokiaľ budeme riskovať, že by to išlo do čiernej diery," avizoval.
S nemeckými politickými špičkami diskutoval Dzurinda aj o udržaní eura. "Je to naša mena, slovenská mena," konštatoval s tým, že jej ochrana nebude zadarmo. "Chceme chrániť úspory našich občanov a investície našich podnikateľov," poznamenal. Náklady na ochranu eura sú podľa neho omnoho nižšie, ako prípadné znehodnotenie úspor občanov.
Rovnako sa s nemeckými partnermi zhodli na tom, že európska spolupráca nemá alternatívu. Obe krajiny chcú spraviť všetko preto, aby naďalej účinkovali v najlepšom európskom klube. Ako Dzurinda dodal, Slovensko sa nesmie dostať na vedľajšiu či slepú koľaj, pričom na európskej ceste nesmie zaostávať a dobiehať vyspelejšie krajiny.
Nemecko a SR chcú v neposlednom rade kvalifikovane čeliť hospodárskej a dlhovej kríze. To sa dá udržaním zdravých verejných financií, vytváraním nových pracovných miest a príležitostí, ako aj zvyšovaním konkurencieschopnosti národných ekonomík a EÚ ako celku.
Dzurinda deklaroval, že SDKÚ-DS je pripravená prevziať spoluzodpovednosť za ďalšie formovanie Slovenska po marcových voľbách. "Naša zodpovednosť nekončí parlamentnými voľbami. Chceme výrazne prispieť k tomu, aby sme Slovensko previedli ťažkými časmi a aby sme Európe pomohli dostať sa z krízy," uzavrel.

UPOZORNENIE:
TASR ponúka k správe zvukový záznam a videozáznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy