Gazprom znížil niektorým odberateľom, vrátane SPP, cenu za dodávky plynu

Moskva 17. januára (TASR) – Ruský producent plynu energetický gigant Gazprom upravil ceny plynu pre niektoré európske firmy, aby si udržal svoj podiel na trhu. Dopyt po komodite v Európe totiž klesá v dôsledku dlhovej krízy eurozóny.
Ruský štátny monopol dnes oznámil, že "upravil" kontrakty s francúzskou spoločnosťou GDF Suez, nemeckou firmou Wingas, Slovenským plynárenským priemyslom (SPP), talianskou Sinergie Italiane a rakúskou spoločnosťou EconGas.
Hovorca Gazpromu odmietol prezradiť, do akej miery koncern zredukoval cenu plynu spomínaným odberateľom, ale zdroj z talianskej Sinergie agentúre Reuters povedal, že išlo o "výrazné zníženie", pričom objem dodávok zostal nezmenený.
Gazprom a jeho exportná divízia Gazpromexport už dlho rokovali s európskymi odberateľmi o úprave cien plynu. Ruský monopol dodáva Európskej únii (EÚ) približne štvrtinu z jej celkovej spotreby plynu.
Zmeny v kontraktoch môžu mať vplyv na zisk firiem v EÚ. Niektoré z nich sa totiž sťažovali, že sú pre dlhodobé kontrakty s Gazpromom v nevýhode oproti iným dodávateľom. V rámci týchto kontraktov sa totiž cena, ktorú im Gazprom účtuje za plyn, odvíja od vývoja cien ropy. Ale regulačné úrady v štátoch EÚ nútia tieto firmy predávať komoditu koncovým odberateľom za ceny, ktoré sa určujú na základe vývoja cien plynu na spotových trhoch a tie sú spravidla nižšie.
Zdroj blízky Gazpromu minulý týždeň povedal, že ruský koncern vlani účtoval odberateľom za dodávky v priemere 390 USD (304,93 eura) za 1000 kubických metrov (m3) plynu. Na porovnanie, v roku 2010 to bolo 308 USD za 1000 m3. Gazprom vlani dodal EÚ 150 miliárd m3 plynu.

Súvisiace články

Aktuálne správy