Eurozóna dosiahla pokrok pri zavádzaní štrukturálnych zmien

Rím 16. januára (TASR) – Eurozóna dosiahla skutočný pokrok pri zavádzaní štrukturálnych zmien. Po schválení prísnejších pravidiel o rozpočtovej disciplíne sa musí teraz sústrediť na zabezpečenie hospodárskeho rastu a tvorbu nových pracovných miest. Vyhlásil dnes predseda Európskej rady Herman Van Rompuy po skončení rokovaní s talianskym premiérom Mariom Montim, ktorého dnes navštívil v Ríme.
V reakcii na rozhodnutie agentúry Standard & Poor’s znížiť ratingy deviatim štátom eurozóny, vrátane Slovenska, ale aj Francúzska a Rakúska, ktoré patrili medzi šesticu krajín s najvyššou známkou AAA, uviedol, že lídri eurozóny budú pokračovať v rokovaniach o posilnení záchranných fondov.
"Hráči na trhoch a ratingové agentúry niekedy označujú našu reakciu (na dlhovú krízu) za neúplnú alebo nedostatočnú. Pritom sme už dosiahli skutočný pokrok pri zavádzaní štrukturálnych zmien v eurozóne," vyhlásil Van Rompuy.
"Posilňujeme náš krízový mechanizmus," vyhlásil s tým, že eurozóna bez váhania prehodnotí aj úverovú kapacitu svojho záchranného fondu.
Európski lídri sa na decembrovom summite dohodli, že o rok urýchlia vytvorenie trvalého záchranného fondu, ktorý nahradí dočasný euroval už v júli 2012. Nový Európsky stabilizačný mechanizmus (ESM) bude mať úverovú kapacitu 500 miliárd eur, čo je solídne zvýšenie oproti 250 miliardám eur, ktoré zostali v eurovale po poskytnutí záchranných úverov Portugalsku a Grécku.
Niektoré krajiny, predovšetkým Nemecko, ale odmietli skombinovať "finančnú silu" oboch fondov, ktoré budú fungovať paralelne do polovice roka 2013, keď dočasný Európsky fond finančnej stability (EFSF) zanikne. Jednou z tém, o ktorej sa teraz v Európe diskutuje, je tak výška prostriedkov v oboch fondoch.
Van Rompuy na záver tlačovej konferencie v Ríme ocenil "ohromujúce výsledky Montiho úradníckeho kabinetu, ktorý vystriedal vládu expremiéra Silvia Berlusconiho len pred dvoma mesiacmi.
Taliansko zápasí s finančnými problémami a snaží sa presvedčiť trhy, že nebude potrebovať záchranný úver. Monti preto pripravil a pretlačil cez parlament balík drastických úsporných opatrení, súčasťou ktorého sú škrty vo výdavkoch, zvyšovanie daní a dôchodková reforma.
S&P napriek tomu znížila Taliansku rating až o dva stupne z A na BBB+ s negatívnym výhľadom, čo znamená, že v budúcnosti nevylučuje jeho ďalšie zhoršenie. Ako dôvod uviedla, že opatrenia, ktoré vláda zaviedla, nie sú "dostatočné".

Súvisiace články

Aktuálne správy