Rakúsko chce rating na úrovni AAA od všetkých agentúr

Rakúsko sa bude snažiť získať od agentúry Standard & Poor's (S&P) späť trojáčkový rating, aby aj naďalej malo špičkový rating od všetkých agentúr.

Viedeň 16. januára (TASR) – Rakúsko sa bude snažiť získať od agentúry Standard & Poor’s (S&P) späť trojáčkový rating, aby aj naďalej malo špičkový rating od všetkých agentúr. Povedal to dnes rakúsky minister zahraničných vecí Michael Spindelegger, krátko pred schôdzkou s kancelárom Wernerom Faymannom, ministerkou financií Mariou Fekterovou, predstaviteľmi centrálnej banky a dohľadu nad finančným trhom. Témou rokovaní budú dôsledky zníženia ratingu na rakúske banky.
Spindelegger však zároveň upozornil, že na rozdiel od S&P ďalšie dve agentúry Fitch a Moody’s Rakúsku najvyšší rating ponechali spolu so stabilným výhľadom. Rakúsko je jednou z dvoch krajín, ktorým S&P odobrala najvyšší, trojáčkový rating. Druhou je Francúzsko, druhá najsilnejšia ekonomika eurozóny. Úverové hodnotenie znížila okrem nich aj ďalším siedmim štátom, medzi nimi Slovensku, a to o jeden stupeň z A+ na A. Pri Rakúsku agentúra považuje za problém vysokú angažovanosť jeho bánk na maďarskom a talianskom trhu, ktorá bola hlavným dôvodom zníženia ratingu.

Súvisiace články

Aktuálne správy