Väčšina Talianov euru nedôveruje, tretina sa chce vrátiť k líre

Miláno 16. januára (TASR) – Zhruba dve tretiny Talianov pochybujú o výhodách európskej meny a viac než 30 % je presvedčených, že by bolo lepšie, ak by sa Taliansko vrátilo k líre. Ukázal to prieskum spoločnosti pre výskum verejnej mienky ISPO, ktorý priniesol denník Corriere della Sera.
Podľa prieskumu je okolo 65 % anketovaných Talianov presvedčených, že zavedenie eura Taliansku skôr poškodilo, ako pomohlo. Dôvera v Európsku úniu klesla na 51 %, čo je najnižšia úroveň za posledné roky, uviedol denník. Prieskum poukazuje na rastúce obavy Talianov z toho, čo im eurozóna prinesie, keďže tretia najsilnejšia ekonomika bloku je ďalšou krajinou, ktorá zápasí s dlhovou krízou.
Vláda premiéra Maria Montiho, ktorý do úradu nastúpil po odchode Silvia Berlusconiho v novembri, presadila viacero úsporných opatrení vrátane vyšších daní a škrtov vo výdavkoch. Napriek bolestivým opatreniam na zníženie dlhu popularita Montiho za posledný mesiac vzrástla zo 46 % na 56 % a zhruba 60 % opýtaných uviedlo, že pre krajinu nebolo iné východisko ako prijať euro a v súčasnosti ho udržať. No až 31 % je presvedčených, že by bolo lepšie, keby sa Taliansko vrátilo k líre.

Súvisiace články

Aktuálne správy