SPPK sa nepáči podpora len pre malé podniky do 50 zamestnancov

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) má výhrady voči zámeru Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, ktoré chce v rámci podpory systému predaja konečnému spotrebiteľovi použiť prostriedky v objeme 37 mil. eur výhradne na podporu mikropodnikov a malých podnikov do 50 zamestnancov. „Sme presvedčení, že šancu úspešne sa uchádzať vo výbere podporovaných projektov by mali dostať nielen mikropodniky a malé subjekty, ale aj stredné podniky, ktoré takisto môžu prispieť k rozvoju zamestnanosti v poľnohospodárskej prvovýrobe,“ uviedol v pondelok predseda komory Milan Semančík.

Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon však tvrdí, že Slovensko musí podporovať práve malých agropodnikateľov, keďže musí splniť podmienky zakotvené v rámci Programu rozvoja vidieka. Navyše upozornil, že podmienky, za ktorých vypisovali výzvy predošlí ministri, boli diskriminačné voči malým podnikateľom, keď uprednostňovali veľké firmy. Rezort však plánuje v rámci výzvy uprednostňovať tie projekty, ktoré vytvoria nové pracovné miesta a udržia ich minimálne jeden rok. Celkovo môžu podľa odhadov ministerstva podporiť 600 žiadateľov.

SPPK sa taktiež nepáči, že agrorezort medializoval základné rámce a pravidlá podpôr napriek tomu, že nie je ešte známy výsledok pripomienkového konania k tejto problematike. Komora vzniesla viacero námietok a upresňujúcich otázok k výberovým kritériám plánovaných podporných opatrení, no doteraz na ne nedostala odpoveď. „Problémových miest je pritom viac, vrátane objektívneho dokazovania, že pri nákupe dopravného prostriedku alebo zriadení nového predajného miesta bude na predaj konečnému spotrebiteľovi určených viac ako 50 % vlastnej produkcie žiadateľa,“ konštatuje SPPK.

Spresnenie si podľa komory vyžadujú aj viaceré ďalšie požiadavky, ktoré majú byť kladené na poľnohospodárov, uchádzajúcich sa o nenávratné finančné príspevky. „Opätovne musíme upozorniť, že predaj konečnému spotrebiteľovi nerieši realizáciu celej poľnohospodárskej produkcie, ale len jej nepatrnej časti,“ doplnil Semančík s tým, že ide len o jedno z podporných opatrení, ktoré by mali sprevádzať ďalšie smerujúce do všetkých kľúčových oblastí, vrátane potravinárskeho priemyslu.

Súvisiace články

Aktuálne správy